Skulptor: Želim da spomenik Stefanu Nemanji bude najbolji na svetu

Prva četiri kamiona sa delovima skulpture Stefana Nemanje krenula su ka Beogradu iz Solnečnogorska, grada na oko 75 kilometara od Moskve gde se "kalio" spomenik.
Ruski skulptor Aleksandar Rukavišnjikov završio je gotovo sav posao, ali se veći deo i dalje nalazi u njegovom ateljeu i čeka isporuku, piše Sputnjik.
 
Gigantski spomenik, napravljen u bronzi, presečen je na delove kako bi se lakše dopremio do Srbije, gde će ponovo biti sklopljen, ispoliran i patiniran.
 
"Ovo što sada vidite nije njegov konačan izgled", napomenuo je Rukavišnjikov pokazujući svoje najnovije remek-delo, dodajući da će biti potrebno još oko tri meseca za finalne radove, koji predviđaju transport do Beograda preostalih delova i postavljanje spomenika ispred stare železničke stanice u Beogradu.
 
Izrada najvećeg spomenika u Srbiji, visine 24 metara i težine 68 tona, bio je veliki izazov čak i za iskusnog Rukavišnjikova.
 
 
Foto: Sputnjik (Screenshot)
 
Spomenik Stefanu Nemanji je drugi "gigantski poduhvat" ovog skulptora. Pre toga, delo sličnih razmera radio je za stadion Spartaka. To je bronzani gladijator, koji je postavljen pored severne tribine moskovskog stadiona.
 
"Lepo je što će on biti najveći spomenik u Srbiji, ali je mnogo važnije da bude najbolji i to ne samo u Srbiji, nego u svetu. Želeo bih da to bude jedan od simbola Beograda kao što je to Hram Svetog Save", ističe Rukavišnjikov.
 
On je istakao, piše Sputnjik, da "ako ne voliš svog heroja ne možeš ga ni napraviti" i da je on Stefana Nemanju iskreno zavoleo.
 
Na izradi spomenika osnivaču srpske srednjovekovne države radilo se oko godinu i po dana i u tome je učestvovala cela brigada majstora - učenika i saradnika Rukavišnjikova - skoro 120 ljudi različitih profila.
 
Spomenik neće imati uobičajeni postament. Figura Nemanje u carskoj odori iz njegovog vremena stajaće na napuklom vizantijskom šlemu, koji se na četiri kraka oslanja na zemlju i odakle se pomalja vladarsko žezlo. Kako je rekao, u tom donjem delu spomenika ima mnogo simbolike koja pokazuje kontinuitet srpske kulture koja se rodila iz vizantijske.
 
 
Foto: Youtube Screenshot
 
Prema rečima Rukavišnjikova, u postament će moći istovremeno da uđe oko 50 ljudi.
 
Da bi tako visoka skulptura bila stabilna, unutar nje će biti jaka čelična konstrukcija - oko tri metra biće pod zemljom, a 21 metar iznad zemlje.
 
Za oko tri nedelje put Beograda kreću još četiri kamiona sa delovima spomenika, a potom još dva.
 
Ako bude išlo sve po planu, radnici i montažeri iz Rusije trebalo bi da stignu u Beograd 10. avgusta, dok će im se za mesec i po, do dva, pridružiti i sam umetnik, koji će nadgledati postavljanje spomenika.
 
Rok za postavljanje spomenika je sredina oktobra.
  • /

    12.08.2020 23:20
    /
    @@ drr
    estetizovati je trebalo one zgrade ispod mosta koje su komunisti ostavili da propadaju
    onda bi licilo na evropsko priobalje a ne ovaj bliski istok sa falusnim neboderima
  • Smrdijestina

    12.08.2020 21:36
    @B
    Ako to bude vec vidim sekundarce kako skidaju deo po deo spomenika i preprodaju ga na buvljaku.
  • Smrdijestina

    12.08.2020 20:14
    @Realno
    Mislim da je premali spomenik. Trebali su minimum 50 m visok, mada moze i 80 metara, da bude vise "materijala" za sekundarce. Kad padne SNS bice posla za sekundarce samo tako, ionako vise posla a ni para nece biti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.