Radno vreme kafića u zatvorenom produženo do 23 časa, manifestacije i dalje zabranjene

Epidemiolog i zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je, nakon sednice Kriznog štaba, da će u kafićima i restoranima u zatvorenim prostorima, radno vreme biti produženo do 23 časa, uz poštovanje svih propisanih mera.
Radno vreme kafića u zatvorenom produženo do 23 časa, manifestacije i dalje zabranjene
Foto: 021.rs
Kulturne i sportske manifestacije nisu još dozvoljene.
 
"Ovu meru ćemo pratiti i ukoliko se primeti i najmanje povećanje učestalosti obolevanja, biće korekcije. Udaljenost između gostiju mora da bude najmanje 1,5 metara, osim ukoliko su članovi porodice u pitanju", kazala je, dodajući da je to propisano prethodnim merama.
 
Dodala je da svako od nas treba individualno da proceni rizik po zdravlje svoje porodice kad odluči da ode u kafić ili restoran.
 
"Iako je povoljna epidemiološka situacija, smatramo da kulturne i sportske manifestacije još ne treba dozvoliti, jer ne želimo da se naprave bilo kakvi preduslovi da se situacija pogorša", dodala je Kisić Tepavčević.
 
Rekla je i da je situacija u zemlji stabilna, ali dodala da svakodnevno imamo na desetine zaraženih i bar po jednog preminulog, pa je pozvala na dalje odgovorno ponašanje.
 
"Srbija je među najboljima u Evropi sa sedam obolelih na 100 hiljada stanovnika prošle nedelje, i osim Vatikana i Grenlanda, mi smo zemlja sa najnižom stopom učestalosti obolevanja. Prošle nedelje je u Crnoj Gori bio sto puta veći rizik obolevanja, u Hrvatskoj deset puta, a ovaj rezultat je odraz toga što su se građani odgovorno ponašali", navodi Kisić Tepavčević.
 
Napominje da su neke zemlje imale povoljnu situaciju, kao Češka i Izrael, a da se ona promenila za samo nedelju dana, ističući da se zato mora voditi računa, naročito zbog toga što ide period respiratornih infekcija, pa svi moraju da budu odgovorni.
 
Situacija u školama je stabilna, deca i nastavnici su se očigledno ponašali savesno, za četiri nedelje imamo samo jedan slučaj lokalne transmisije u toj sredini, dodala je.
 
"Počinje i nastava studentima, apelujemo na njih i akademsku zajednicu da se ponašaju odgovorno i savesno", rekla je članica Kriznog štaba.
  • Krizni stab,

    28.09.2020 17:21
    Otvarajte stare u domovima!
    Sve radi, majstori setaju po domu na Limanu a starim ljudima ne dozvoljavaju da izadju na vazduh! Da li imate mozga?
  • Gerontoloski zatvor!

    28.09.2020 16:59
    Stare drzite u sobama!!
    Jos da Vlada i ministar za socijalna pitanja dozvole da stari u Gerontoloskom mogu da udahnu kiseonik i da izadju na svez vazduh posle 6 meseci i bice to zlatno doba.
    Otvarajte Gerontoloski da stari mogu da izadju na svez vazduh!!!!!!
  • ozvalavljen

    28.09.2020 16:55
    Hvala pametnom i razumnom korona virusu na tome sto ne dira nikog do 23h.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.