Dinar sutra slabiji za 78 para

Dinar će nastaviti oštar pad i biće slabiji za 78 para, tako da će zvanični srednji kurs sutra iznositi 99,5803 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.
Dinar će nastaviti oštar pad i biće slabiji za 78 para, tako da će zvanični srednji kurs sutra iznositi 99,5803 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Centralna banka je danas saopštila da je, u skladu sa najavom, u proteklih 20 dana na međubankarskom deviznom tržištu kupila 40 miliona evra.

NBS je 19. maja počela da otkupljuje evre na međubankarskom deviznom tržištu, kako bi ublažila dnevne oscilacije deviznog kursa, posle najave viceguvernera Bojana Marković da NBS planira da na deviznom tržištu otkupi ukupno 40 miliona evra.

Marković je na predstavljanju majskog "Izveštaja o inflaciji" ranije rekao da centralna banka želi da na taj način nadoknadi manji deo od oko 2,3 milijarde evra, koliko je 2010. prodala na deviznom tržištu kako bi sprečila preterano slabljenje dinara i obezbedila likvidnost tržišta.

On je nagovestio da intervencije NBS neće biti "masivne" i da će centralna banka kupovati po oko dva miliona evra dnevno, ukazujući da NBS neće voditi politiku ni apresijacije, ni depresijacije dinara, jer se kurs formira slobodno na tržištu, na osnovu ponude i tražnje.

Ove godine je najniža vrednost nacionalne valute bila 6. januara i iznosila je 106,4947 dinara za jedan evro, a najviša 23. maja, kada je srednja vrednost bila 96,7007 dinara za jedan evro.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija