Ko je prosečan srpski frilenser: Muškarac u tridesetim godinama koji bi za porez izdvojio 13.700 dinara

Prosečan frilenser u Srbiji je muškarac sa završenim fakultet i ima između 30 i 40 godina, pokazuje anketa Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).
Ko je prosečan srpski frilenser: Muškarac u tridesetim godinama koji bi za porez izdvojio 13.700 dinara
Foto: 021.rs
NALED je sproveo anketu među frilenserima krajem oktobra i početkom novembra ove godine, a uzorak i profil prosečnog radnika na internetu napravljen je na osnovu odgovora 480 ispitanika.
 
Najveći broj frilensera u Srbiji (44%) ima između 30 i 40 godina, a prate ih nešto mlađe kolege i koleginice, te je 35 odsto njih reklo da ima između 20 i 30 godina. Dve trećine ispitanika je muškog pola, više od trećine je završilo fakultet i 38,5 odsto njih je nezaposleno. 
 
Najveći broj ispitanika preko platforme radi ili više od pet godina (24-30%) ili od jedne do tri godine (24-29%). Gotovo četvrtina ispitanika radi preko platforme više od tri godine ali manje od pet godina. 
 
"Ovi rezultati pokazuju da kod velikog broja ispitanika ovo nije kratkoročno angažovanje već da oni preko platformi pronalaze angažovanje na duže periode", navodi se u objavljenim rezultatima.
 
Prosečan mesečni iznos koji bi frilenseri izdvojili na ime poreza i doprinose je 13.774 dinara, pokazuje anketa NALED-a.
 
  
 
Posmatrajući poslove koje online frilenseri rade može se zaključiti da su to poslovi za koje je potrebna nešto viša kvalifikacija radnika. Najveći broj ispitanika naveo je da radi na poslovima pružanja IT usluga, a zatim na poslovima držanja onlajn časova/tutorisanja, kao i poslovima grafičkog dizajna, veb dizajna ili 3D dizajna i modeliranja.
 
Najveći deo ispitanika (40%) se odlučuje da radi preko platforme zbog nemogućnosti da nađe stalni posao. Skoro trećina ispitanika (30%) radi online jer im to omogućava fleksibilnost u radu, a petina (18%) da bi zaradili dodatne prihode.
 
Najveći broj ispitanika navodi da preko platforme radi tokom cele godine, četvrtina njih radi u proseku 40 sati, petina u proseku radi 20 sati nedeljno, a isto toliko radi manje od 20 časova. Čak 82 odsto ispitanika navodi da im je rad preko platforme jedini izvor prihoda. Najviše njih radi preko platforme Upwork.
 
Rezultate ankete možete da pogledate na OVOM LINKU.
  • Rema

    25.11.2020 10:44
    @Лиманац
    Oni unose novac koji trose ovde i tako direktno uplacuju PDV i ostali zive od njih. A sta ti unosis sem sendvica sa Matijevic podrigusom? Decko, ti si ili prespavao 30 godina mahanja s tri prsta pa sad pametujes napamet, ili si zesce retardiran. Sta god da je od ta dva, za tebe i nije nista bolje od puste livade, bez kanalizacije i pijace vode, da na njoj smrdis kao glupavo govece.
  • Vladimir

    25.11.2020 09:47
    Freelancer nije jednako ilegal
    Prosečan srpski freelancer ima agenciju, plaća 40K mesečno za poreze i doprinose, i ima prihode manje 30-40000EUR godišnje.
    Oni koji nešto rade za neke inostrane firme i dobijaju neki novac na svoj lični tekući račun, i pri tom ne prijavljuju porez nisu nikakvi freelancer-i već samo ljudi koji su mislili da će ignorisanjem zakona i propisa o spoljnotrgovinskom poslovanju izbeći plaćanje bilo kakvih poreza i doprinosa.
    Ne zloupotrebljavajte termin Freelancer!
    To bi bilo isto kao da se udruženje "Mesara" pobuni protiv države koja im traži da počnu da plaćaju poreze i koja ih tera da meso drže u frižiderima a ne na kartonima na pijaci.
  • /

    25.11.2020 08:34
    /
    naled trazi reformu poreskog sistema.
    jedan od orimera je da jedna grupacija ne placa porez na ime troskova.

    da li hocete ovakav poreski sistem ili drugaciji govori o vama.
    ovo je cisto suzbijanje konkurencije velikih it peraca para koji su preuzeli veliki broj frilensera zbog subvencija na radna mesta.

    situacija u smrdiji ce se promeniti tek kada njih ne bude bilo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.