Spomenik Stefanu Nemanji otvoren uz veliki broj građana i političara

Spomenik srednjevekovnom vladaru Srbije Stefanu Nemanji svečano je otvoren večeras ispred bivše zgrade glavne železničke stanice u Beogradu, uz prisustvo državnog vrha i brojnih građana.
Spomenik Stefanu Nemanji otvoren uz veliki broj građana i političara
Foto: FoNet/AP
Ceremonija otvaranja spomenika počela je izvođenjem himne Srbije "Bože pravde", posle čega je emitovan i kratki film, a zatim je priređen i kulturno-umetnički program.
 
Svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministri u Vladi Srbije. Na Savskom trgu su bili i Milorad Dodik, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko.
 
Okupljeni se večeras nisu pridržavali mera propisanih u borbi protiv epidemije korona virusa.
 
Spomenik je visok 23 metra i težak 68 tona, a prikazuje rodonačelnika srednjevekovne srpske dinastije Nemanjić, s mačem u desnoj i Hilandarskoj povelji u levoj ruci, a nalazi se ispred zgrade nekadašnje Železničke stanice.
 
Delo je ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova.
  • Andrija Šrek

    29.01.2021 08:02
    ...
    Hajde već kad pričamo o imenima...Nemannya, sin Zavide, unuk Beluša, praunuk Bele Uroša. Čitaj u originalu: Bèla Úros - úros znači gospodar na mađarskom, Béluska ili mali Bèla - klasika kod mađara da razlikuju istoimenog sina i oca. Nem annya - nema mame na mađarskom, jer niko ni ne priča o toj ženi. Brat mu se zvao Desa, kakvo ime za srbskog muškarca, ali ako se zna da su živeli u Deževu kraj Rasa onda se Desa verovatno zvao Dezső (Deže). A tek titula Stefan pre imena - verovatno u čast prvog mađarskog sveca i kralja szent Istvána. Uostalom, Nemanjići su uvek bili saveznici sa Mađarima i uvek su ratovali na suprotnoj strani od njih šireći se iz Huma, Zete i Raške severoistočno i južno protiv Bugara i Vizantije.
  • BoeserWolf

    28.01.2021 12:55
    @: "Ne valja spomenik?
    A da ja vas pitam, koji je spomenik Djilas otvorio?
    Pametnom dosta."

    Jos nisam cuo ili procitao pametnu i argumentovanu izjavu koja se zavrsila sa "pametnom dosta", pa me ni Vi niste razocarali.
  • gdeeee su sada

    28.01.2021 10:53
    MUP..BIA...Dia....
    i ostalali dusebriznici srbije da vodenim topovima..suzavcima i pendrecima sprovedu zakonske mere i razjure ovu neposlusnu BAAGRUUU bez maski !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?????????????????????????????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.