Goati: Ni načeta politička korupcija

Direktor nevladine organizacije Transparentnost Srbija Vladimir Goati ocenio je da će pitanje korupcije biti najteža deonica puta Srbije ka Evropskoj uniji jer je borba protiv te pojave "najzapuštenija" oblast.
Direktor nevladine organizacije Transparentnost Srbija Vladimir Goati ocenio je da će pitanje korupcije biti najteža deonica puta Srbije ka Evropskoj uniji jer je borba protiv te pojave "najzapuštenija" oblast. On je rekao da se u javnosti Srbije sve više govori o "metastazi" kada je u pitanju korupcija, uprkos činjenici da su doneti brojni zakoni i akcioni planovi za borbu protiv korupcije i da postoji veliki broj tela koji se bave tim problemom.

Goati je ocenio da političari u Srbiji tim aktivnostima žele da zamene stvarnu borbu protiv korupcije, i da su do sada određeni uspesi postignuti samo kada je u pitanju sitna korupcija. Prema njegovoj oceni, još nije ni načeta takozvana politička korupcija, odnosno još se nije desilo da bude uhapšen zbog korupcije neko ko je na vlasti ili ko je blizak vladajućim strukturama.

On je ocenio kao pogrešne tvrdnje da u Srbiji postoji sistemska korupcija, već je rekao da je na snazi politička korupcija jer institucije sistema nisu korumpirane po sebi nego ih takvim čine ljudi koji njima upravljaju. Goati je dodao da odlučujuća borba protiv političke korupcije nije nastupila jer su pravosudni organi bili onemogućeni da aktivnije deluju vladavinom partija, odnosno "partitodespotijom", kako je nazvao taj sistem. On je izrazio nadu da će jačanjem uloge parlamenta, koja je omogućena izmenama zakona o izboru poslanika i ukidanjem blanko ostavki, doći i do odlučnije borbe protiv političke korupcije.


Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija