Vesić: Stanari iz urušene zgrade na Vračaru dobiće novu zgradu

Grad Beograd će srušiti zgradu u Vidovdanskoj ulici i izgradiće u roku od godinu dana novu na istom mestu, tako da će svi vlasnici stanova dobiti u novoj zgradi stanove iste kvadrature.
Vesić: Stanari iz urušene zgrade na Vračaru dobiće novu zgradu
Foto: FoNet/AP

To je izjavio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić posle sastanka sa stanarima, kojem je prisustvovao i gradski zaštitnik građana Miljko Valjarević.

Tu ponudu su načelno prihvatili svi stanari, a Vesić je precizirao da će svaki od stanara potpisati ugovor sa Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda koja će srušiti zgradu i sazidati novu.
 
To znači da će se oni u roku od godinu dana, koliko bi trebalo da traje postupak projektovanja i izgradnje, useliti u stanove na lokaciji na kojoj se nalazi stara zgrada, a u međuvremenu će stanari koji žive u hotelu "Slavija" biti smešteni u gradske stanove koje neće plaćati, gde će živeti dok se ne izgradi nova zgrada, rekao je Vesić, prenosi Beoinfo.
 
Kada je reč o preuzimanju stvari iz stanova, Vesić je kazao da je Građevinski fakultet preuzeo obavezu da angažuje svoje najbolje stručnjake da utvrde šta treba da se uradi kako bi se to bezbedno realizovalo.
 
Vesić je istakao da neće dopustiti da se ponovi situacija iz 2008. godine, jer stanari u Dubljanskoj ulici i posle 13 godina nemaju krov nad glavom.
 
"Zato smo odlučili da Grad izgradi zgradu, a mi ćemo nastaviti da tužimo investitora i naplatićemo svaki dinar koji smo uložili. Bolje je da ga mi tužimo i da čekamo, nego da se stanari preganjaju sa investitorom i da za to vreme nemaju gde da žive", rekao je Vesić. 
 
Prema njegovim rečima, kako bi se ubuduće predupredile ovakva situacije, Grad će najkasnije do kraja ove nedelje poslati Vladi Srbije zahtev da se po hitnom postupku izmeni Zakon o planiranju i izgradnji i da se uvede obaveza investitora da imaju polisu osiguranja štete za treća lica.
  • stanari i por.obvez.

    22.07.2021 10:01
    na gubitku
    Stanari će dobiti isto koliko su imali nakon čekanja od godinu dana i života i povlačenja po hotelima.
    Gde su njihove stvari, pokretna imovina, predmeti od sentimentalne vrednosti, fotografije...
    Većina stvari uništena.
    Da li će novi stanovi biti komplet opremljeni i namešteni? Kojim nameštajem?

    I zaista, po kojoj zakonskoj osnovi grad BG ovo radi?
    Ovo će u prvi mah platiti poreski obveznici Beograđani, a ne investitor i izvođač radova. A ako se od njih ništa na kraju ne naplati, sve će platiti Beograđani.

    To jeste bolje nego da ovim ljudima ne budu izgrađeni stanovi... ali je vrlo nejasna odgovornost.
    Svi drugi investitori ubuduće mogu onda da rade šta hoće jer će gradovi i poreski obveznici zidati nove stanove.
  • D

    22.07.2021 08:24
    D
    Moraju da dobiju i vecu kvadraturu stanova jer je sve trgovina! Danas ako hoces da izbegnes trgovinu sa stanarima susedne zgrade,potkopas temelje i srusis istu a onda im ponudis istu kvadraturu! Ako ovo vlasnici prihvati onda nisu normalni!
  • Liman 3

    22.07.2021 04:05
    Neko stvarno veruje u ovu priču, mal' ne reče - skasku?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija