Protest oko 150 bivših radnika Geoksa - "Je l' da jedemo gloginje dok Vučić ne dođe?"

Oko 150 radnika italijanske kompanije Geoks koja od juče i zvanično zatvara pogon u Vranju, protestovalo je jutros od 7 časova na ulazu u fabrički krug.
Radi se uglavnom o radnicima proizvodnje.
 
Kako komentarišu za portal Nova.rs, uzalud stoje na suncu sat vremena.
 
"Džabe smo ovde, stečajni upravnik Miloš nije hteo da siđe da popriča sa nama. Rekli su nam ovi iz obezbeđenja da napišemo primedbe na papiriću i ostavimo tu. Sramota", rekli su okupljeni.
 
Ove ljude je nakon nedelja neizvesnosti i spekulacija, prvog radnog dana nakon kolektivnog odmora dočekalo obaveštenje o postupku likvidacije na A4 papiru.
 
"Niko nas od šefova nije pozvao da nam to kaže dok smo bili na 'odmoru'. Saznajemo da smo dobili otkaz preko društvenih mreža i medija", dodaju radnici.
 
Jedan od njih je i tridesetogodišnji N. D. koji je sa platom od 39.000 dinara bio među "plaćenijima".
 
"Kad imaš bolju poziciju imaš 2.000 dinara više mesečno i veći rizik da izgubiš prste", kaže revoltirani mladić koji nakon otkaza "mora da traži posao u Beogradu" jer u Vranju nema drugu priliku.
 
"Ma nema ništa od toga da svima nađu posao, sve je to laž", dodaje komentarišući tvrdnju premijerke Ane Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića da će većina radnika naći posao.
 
U međuvremenu se napravila gužva oko automobila sa italijanskim tablicama u kojem je bio šef proizvodnje. Radnici su mu neko vreme blokirali put, ali nije bilo incidenata.
 
Kako su radnici precizirali, zahtevaju otpremninu jer ne znaju od čega će živeti i šta će raditi narednih meseci. U obećanja vlasti izgleda ne veruju.
 
"Vučić sad obećava da će se naći posao za nas, a šta ja da radim dok on ne dođe u Vranje 15. septembra, je l' da jedem gloginje?", kaže jedna od okupljenih radnica, dok druga komentariše da "nije ljudski" što niko iz uprave ne siđe "da se bar izvini".
 
"Ako je stvarno znao za ovo dva meseca, zašto nešto do sad nije uradio? Nego idu izbori, jasno nam je sve", dobacuje jedna od radnica.
 
Ovi ljudi, nažalost, imaju mnogo sličnih iskustva.
 
"Tako je bilo sa Koštanom, pa onda sa Sančom, evo sada Geoks. Nikad nas nisu isplatili, radim ceo život i ponovo ništa", dodaje starija žena.

Teme

Geoks
  • Recidiv

    03.08.2021 18:26
    @Ogi Ne poznajem nijednog jedinog obrazovanog čoveka koji je prinuđen da radi posao na kojem mora nositi pelene. Možda je ipak problem u vama? Kao i u Titovo vreme i ovi sada na račun ostatka države davaju subvencije za zapošljavanje nekvalifikovane radne snage koja neće ili više nema kapaciteta da se prekvalifikuje. A za to vam nije kriv ni Vučić, ni Đilas, ni Šešelj, ni Đinđić, ni Koštunica, ni Milošević a bogami na kraju ni sam Broz. Nijedna vlada do sada nije sprečavala i branila građanima da se obrazuju bez obzira što su neke bile totalitarne i diktatorske.
  • Zvoncumijaja

    03.08.2021 16:49
    I sta sad
    Eto u koteksu je najavljeno da će dovesti radnike iz Vranja i Niša, direktorica i njeni pulenčići se hvale na sav glas. Mesto da dignu plate oni će dovesti radnike iz Niša i Vranja nadamo se da će ovaj put uspeti da dovedu nekog jer one što su obećali da će dovesti sa Kvantašu i iz Partizanske nikada nisu stigli!
  • dule

    03.08.2021 14:42
    Kakva raja, takav i gospodar.

    Ko je očekivao da mu Vučić nađe posao, taj samo i može da jede gloginje kad taj posao izgubi.
    Ko je shvatio da nije održiv sistem gde gospodar ide diljem zemlje i "otvara" fabrike, deli pare i muštra svoje podređene taj će jesti i nešto bolje.

    Kako ste sejali, tako ćete i da žanjete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija