Frilenseri danas protestuju ispred Skupštine Srbije

Udruženje Internet radnici Srbije organizovaće danas protestni performans ispred Skupštine Srbije kojim će najaviti aktivnosti u rešavanju pravnog i poreskog tretmana poslova koje obavljaju frilenseri
Frilenseri danas protestuju ispred Skupštine Srbije
Foto: 021.rs
Predsednica Skupštine IRS-a Zorana Crnojević rekla je za Betu da protestnim performansom žele da iskažu nezdovoljstvo zbog izmene Zakona o porezu na dohodak građana kojim je predviđeno da plate poreze i doprinose za poslednjih pet - šest godina.
 
Internet radnici tog Uduženja u kojem su, kako su rekli, nezadovoljni frilenseri iz dva uduženja, Udruženja radnika na internetu i Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije, koja su prihvatila izmene Zakona o porezu na dohodak građana, kao prelazno rešenje do izrade zakona o fleksibilnim oblicima rada koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2022. godine.
 
Udruženje radnika na internetu i Udruženje frilensera i preduzetnika početkom godine protestovali su više puta i tražili otpis poreza i doprinosa za period od 2015. godine do ove godine koji im je obračunala Poreska uprava, a na kraju su, umesto otpisa, prihvatili predlog Vlade Srbije da za protekli period neoporezivi deo mesečnih prihoda iznosi 570 evra, što je oko 67.000 dinara.
 
Izmenom Zakona o porezu na dohodak građana koji je do tada važio i koji su ta dva udruženja prihvatila, predviđeno je i da se normirani, neoporezivi troškovi podignu sa 43 odsto na 50 odsto i da se na ostatak prihoda primenjuje ukupna poreska stopa umesto od 80 odsto, od oko 56 odsto.
 
Crnojević je rekla da su u Uduženju IRS nezadovoljni radnici na internetu iz oba udruženja koja nisu prihvatila te uslove.
 
Ona je rekla da Poreska uprava još nije počela da dostavlja rešenja po izmenjenom Zakonu o porezu na dohodak građana i da IKS traži da se potpuno zaustavi naplata poreza i doprinosa "unazad", da se reši pravni status frilensera i nađe "održivo rešenje" za njih.
 
Slogan protesta udruženja IRS je "Borba bez podela je pobeda za svakoga", a počeće u 10 časova.
  • /

    07.08.2021 10:42
    /
    Ko da nema nikakve krivice drzave. Samo su frelenseri krivi. A ovo je svajcarska. Nego to je ono staro srpsko: da kamsiji crkne krava. Al nema veze zaigrace mecka i pred vasim vratima.
  • Dema Gogić

    07.08.2021 09:40
    Svim pi...dolerima
    «Tetkica u skoli placa porez, medicinska sestra placa porez, negovateljica u domu placa porez.»

    Kad tetkice-sestre i t.d. budu plaćali porez sa več dobijenoj plate, tek tad ćete biti upravu. A trenutno nisu ni ono plaćaju porez nego ih "poslodavac".
  • Nikola Radovanovic

    07.08.2021 07:13
    @cena
    Bilo bi zanimljivo da se potpisete punim imenom i prezimenom kao i kojim se to zanimanjem bavite.

    Licno mislim da bi mi Monako bolje odgovarao, najpoznatiji srbin zivi tamo - zbog poreza, pa nisam valjda ja pametniji. Doduse, mogao bih i u popove da odem, oni imaju najbolju poresku kategoriju sa najmanje stresnim poslom. Za estradu nemam sluh/glas a nazalost ne izgledam kao JK pa da to nije vazno. Oni isto imaju super porez.

    A sto se tice Indije, mnogo smo joj blizi nego sto mislite - ne u geografskom smislu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.