FOTO: Svečano obeležen Dan srpskog jedinstva uz defile, centralna manifestacija na Savskom trgu

Srbija i Republika Srpska obeležile su zajednički praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
FOTO: Svečano obeležen Dan srpskog jedinstva uz defile, centralna manifestacija na Savskom trgu
Foto: FoNet/AP
Centralna manifestacija održana je na Savskom trgu u Beogradu, kod spomenika Stefanu Nemanji. 
 
Svečanost je završena veličanstvenim vatrometom uz zvuke pesme "Ovo je Srbija".
 
 Vlade Srbije i RS odlučile su da taj praznik bude 15. septembra, na dan kada je 1918. godine u Prvom svetskom ratu probijen Solunski front.
 
 
"Ne možemo voleti druge ako najpre ne volimo svoj rod i narod", poručio je patrijarh Porfirije i dodao da "ne možeš biti svetski, a da nisi svoj".
 
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik naveo je da veruje da je ovo vek ujedinjenja i jedinstva, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je 15. septembar dan u kojem "zajedno leže i naša bol i naša slava".
 
"Tog 15. septembra jedini plan je bila sloboda", rekao je Vučić i dodao da je taj dan bio još jedan u nizu takvih plebiscita, kada je narod bez obzira na krvavu cenu birao slobodu.
 
 
"Srbija ima novi plan za budućnost, onu na koju ćemo se ponositi svojom zastavom znajući da je ona zastava slobode i zastava mira, ali i zastava budućnosti", poručio je predsednik.
 
On je rekao da srpska zastava "nije poziv na jednoumlje, već potpuno suprotno, na čuvanje svih naših razlika pod jednom istom - crveno, plavo, belom zastavom".
 
"Našu trobojku, crveno-plavo-beli barjak, nosićemo ponosno uvek, naša trobojka biće večna", dodao je Vučić.
 
On je poručio onima koji Srbiju zbog toga napadaju, da nikada više za srpsku trobojku nećemo da se izvinjavamo, "nosićemo je ponosno svuda, i u Australiji i u Americi".
 
"Želimo samo da nosimo srpsko ime i prezime, koga smo time uvredili, koga smo popvredili? To da imate svoju zastavu, ime i prezime, treba da važi za sve narode na Balkanu, bez ikakve iznimke", rekao je predsednik Srbije.
 
Zvaničnici Srbije i Republike Srpske ranije su pozvali pripadnike srpskog naroda, gde god živeli, da istaknu narodnu zastavu, "trobojku", na svojim kućama.
 
 
Saobraćaj u centru Beograda obustavljen je od 17 časova do ponoći zbog proslave.
 
Ceremonija je počela intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije, "Moja Republika" i "Bože pravde".
 
Pre početka svečanosti, Savski trg su nadleteli helikopteri policije sa zastavama Srbije, a priređen je i defile Garde sa ratnim zastavama, konjice Ministarstva unutrašnjih poslova i kulturno umetničkih društava.
 
Svečano obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave počelo je ranije danas počasnom artiljerijskom paljbom sa Kalemegdana.
  • Sinisa

    16.09.2021 13:26
    Strašno
    Još jedna demonstracija sile Vučićevih hordi, koje su napravile neviđen haos u saobraćaju u Novom Sadu
  • Mile rent-a mozak

    16.09.2021 13:07
    Čisto političko kurčenje kroz trošenje novca na patriotizam ( koji je utočište hulja), duplirana samoreklamerstvo i izborna kampanja. U subotu proseravanje sa novom klasom mladih potporučnika, a u sredu sa danom zastave. Nije moglo zajedno u istom trošku. Kada ćemo proizvesti u čin inženjera, doktora, biologa, fizičara novu klasu diplomaca, a da predsednik odvoji vreme da i njima kaže, da država računa na njih. Ne mislim na Megadense, Singibingi, Edukonse, Kamenjarke i Akademiju - već na kadrove državnih fakulteta.
  • Ns

    16.09.2021 11:54
    Isajder
    Limanac našli smo odakle botuješ. Sa limana ne, nego...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.