Tahiri ne odlučuje ko će pregovarati

Vlada Srbije odlučuje o tome ko će biti u pregovaračkom timu Beograda u dijalogu sa Prištinom, a ne Edita Tahiri, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović.

Vlada Srbije odlučuje o tome ko će biti u pregovaračkom timu Beograda u dijalogu sa Prištinom, a ne Edita Tahiri, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović.

Tahirijeva, koja predvodi prištinski tim u dijalogu sa Beogradom, izjavila je pre dva dana da je u dilemi da li da ubuduće u Briselu sedne za sto sa Borislavom Stefanovićem, navodeći da je njegov kredibilitet ozbiljno narušen poslednjim zbivanjima na severu Kosova.

Mihajlović je za radio Slobodna Evropa rekao da je jasno da je namera privremenih prištinskih vlasti da potpuno prekinu dijalog i da za to okrive Srbiju.

"Ta izjava Edite Tahiri je reakcija s ciljem da se skrene pažnja sa suštine aktuelne krize i da se postigne efekat takozvane simetrije krivice. Besmisleno je optuživati bilo kog zvaničnika iz Srbije da je umešan u paljenje administrativnog prelaza, kada je jasno da je to učinila grupa huligana motivisana od strane kriminalaca povezanih sa podzemljem i delom establišmenta u Prištini", izjavio je Mihajlović.

On je istakao da paljenje administrativnog punkta odgovara samo privremenim prištinskim vlastima "za uspostavljanje ravnoteže, za njihove avanturističke poteze koji su i izazvali krizu - od anticivilizacijske zabrane prometa robe do pokušaja nasilnog zauzimanja administrativnih prelaza".

To je, prema njegovim rečima, dovelo do uznemirenja građana i iniciralo brojne incidente. "Sada je potrebno smirivati situaciju i vratiti se na teren dijaloga. Dakle, potrebna je, žargonski rečeno, vatrogasna aktivnost", kazao je Mihajlović. "Bojim se da privremene vlasti u Prištini ovakvim izjavama gase požar benzinom i to nije dobro obzirom da pored političke preti i humanitarna kriza, a to se ne sme dopustiti".

Tahirijeva je optužila "predstavnike Srbije za destruktivno delovanje na severu Kosova", tvrdeći da je deo takve politike bio i šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom. Ona je kazala da je Stefanović bio deo "nasilne politike, čime je oštetio svoj kredibilitet u razgovorima".

  • Хм

    02.08.2011 09:52
    @ns1: ''Druga je prica sto polako istina izlazi na videlo, a to Vladi Srbije ne odgovara,''

    Не знам шта за вас представља истина али чињенице су потпуно другачије. Америчка амбасадорка у Србији Мери Ворлик је изјавила да су власти у Приштини самостално и без координације са међународном заједницом и САД донеле одлуку о слању полицијских снага РОСУ на север Косова. И шта је вама битно које је персонално решење Владе Србије тј. особе или тима за преговоре? Да Влада није задовољна досадашњим она би их пременила.
  • Vaskez NS

    02.08.2011 08:15
    @ns1 - Slobodna Evropa
    Koliko god da su mi bili "prozor u svet" tokom režima 90-tih sada su mi se već zgadili. Dosta bre više pljuvačine po nama, sada i oni već izlaze iz okvira svog "mandata".

    Dokaz je ova baljezgarija od komentara dotičnog "čelnika Foruma za etničke odnose" - imamo vanrednu situaciju, samo što ne izbije otvoren sukob a on palamudi o nekakvom ćitabu iz Vlade da bi se jedan srpski zvaničnik tamo prihvatio kao naš ovlašćeni "koordinator". Poslaće mu naknadno poštom na kućnu adresu ako mu je baš toliko bitno.
  • ns1

    02.08.2011 06:22
    ostale vesti
    Slobodna Evropa, 02.08,2011

    naslov teksta

    "Da li je Stefanovic prepreka za nastavak dijaloga"?

    Dusan Janjic, celnik Foruma za etnicke odnose kaze

    "Evropa je upozoravala i javnost Srbije i predsednika Borisa Tadica, da slanje na Kosovo,Borislava Stefanovica sa Goranom Bogdanovicem,kao i pregovori sa komandatnom KFOR-a Bilerom,izlazi iz Stefanovicevog mandata"

    Komentar od Dusana Janjica a odnosi se na B.Stefanovica i njegova ovlascenja po pitanju Kosova

    "Njegov mandat je bio da vodi tehnicke razgovore sa Pristinom.Resavanje problema blokada,barikada,pregovaranje sa komandantom KFOR-a itd. nije foma tehnickog razgovora,odnosno, dijaloga Pristina-Beograd,preko Brisela.Borko Stefanovic formalno nije imenovan za koordinatora aktivnosti Vlade Srbije za Kosovo a on je upravo takvu ulogu imao..."


    Verovatno je Pristina imenovala gospodju Tahiri za radnje koje moze da odradi za Vladu KiM,i zato nema nesuglasica Kosovo-svet
    Druga je prica sto polako istina izlazi na videlo, a to Vladi Srbije ne odgovara,
    Zasto Vlada Srbije nije dala dodatno formalno ovlasceje da Stefanovi pored tehnickih pregovora sa gospodjom Tahiri, moze resavati i probleme barikada i svih ostalih trenutno problematincnih pitanja, odnosno da preuzme deo obaveza Vlade Srbije

    P.S.na vama je odlucite da li ce te objaviti tekst-citat, i komentar.


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija