Danas protest četiri sindikata javnog sektora: Traže povećanje plata za 15 odsto

Zbog lošeg materijalnog položaja zaposlenih, četiri sindikata organizovaće danas, 4. novembra, u 12 sati, protestni skup ispred zgrade Vlade Srbije.
Danas protest četiri sindikata javnog sektora: Traže povećanje plata za 15 odsto
Foto: Pixabay
Protest organizuju Sindikat uprave Srbije, Sindikat obrazovanja, Sindikat kulture i Sindikat zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Srbije. 
 
Sindikati, koji predstavljaju više od polovine zaposlenih u javnom sektoru, traže započinjanje socijalnog dijaloga i rešavanje ključnih problema u društvenim delatnostima, saopšteno je.
 
"Tražimo povećanje zarada od 15 odsto, isplatu toplog obroka i regresa, isplatu svih naknada predviđenih kolektivnim ugovorima", saopštili su predsednici četiri sindikata. 
 
Dodaju da povećanje minimalne zarade od 9,4 odsto u narednoj godini dodatno narušava sistem koeficijenata i odnos plata u društvenim delatnostima. 
 
"Povećanje cene rada od 15 odsto koje tražimo, samo delimično ispravlja nepravdu i nelogičnost u platama, jer ogroman broj zaposlenih prima minimalac", ističu oni. 
 
Naveli su da je prvi i najvažniji zahtev sindikata uspostavljanje socijalnog dijaloga, "jer već dugi niz godina sindikati ne učestvuju u pregovorima o budžetu i ne mogu iskazati svoje predloge i argumente".
  • Jel'

    04.11.2021 12:56
    Čitate vi
    Vest? Pola ovih što pišu ne umeju da čitaju, ili ne razumeju pročitano. Ne traže ovi iz EPSa, Voda Vojvodine i sličnih povećanje. Traže OBRAZOVANJE, KULTURA I NAUKA. Ostali toliko dobijaju da ne znaju gde udaraju. Ja sam u prosveti, fakultetska diploma, 35 godina staža, 70 hiljada dinara plata. MENE SRAMOTA!!!
  • Bagra neradnicka

    04.11.2021 11:17
    Neradnici hoce 15% vece plate? A kolika vam je dnevna produktivnost za to povecanje?
  • Mića

    04.11.2021 09:38
    Mića
    Bolje nek SNS sekta rastereti drzavne jasle,biće i veće plate! Sramotno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.