FOTO: Završen protest "Za bezopasan vazduh", sledeći za dve nedelje

Protest u organizaciji "Eko straže" pod sloganom "Za bezopasan vazduh" završen je danas ispred Hrama Svetog Save, a organizatori su nove proteste najavili za dve nedelje u gradovima širom Srbije.
FOTO: Završen protest "Za bezopasan vazduh", sledeći za dve nedelje
Foto: FoNet (Ivana Šanjević)

Ranije je bilo najavljeno da će protest biti završen ispred Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", ali je odlučeno da se ne ide tamo da ne bi uznemiravali pacijente u bolnicama koje se nalaze u tom delu grada. 

Protest je počeo u 12 sati na Terazijama, a posle govora u kojima je zatraženo od države da promeni odnos prema problemima zaštite životne sredine i počne da primenjuje zakone na najveće zagađivače, građani su krenuli u šetnju, a saobraćaj je duž trase šetnje bio obustavljen.

Doktorka Marijana Matejić Spasić poručila je obraćajući se okupljenima: "Živi možda jesmo, ali zdravi, dok udišemo najzagađeniji vazduh u Evropi, sigurno nismo".
 
Spasić je rekla da je Evropska agencija za zaštitu životne sredine utvrdila da dugotrajna izloženost čestičnom zagađenju dovodi do ubrzanja procesa arteroskleroza i povećanog rizika od srčanog i moždanog udara.
 
"Pa treba li nam to još? Ove materije nam dolaze iz dimnjaka elektrana, toplana, iz individualnih ložišta, zapaljenih njiva i izduvnih gasova", poručila je.
 
Bojan Simišić iz Eko straže rekao je da su Nju Delhi, Lahor, Ulan Bator i Beograd gradovi koji se smenjuju na listi najzgađenijih gradova i da se taj problem gura ispod tepiha, a da po izveštaju Evropske agencije za zaštitu životne sredine imamo naveću smrtnost u Evropi.
 
 
U pitanju je treći u nizu protest koji je organizovala ova organizacija.
 
Učesnici protesta nosili su transparente: "Stop ekološkom izbeglištvu", "Izađi i bori se", "Pažljivo dišite", "Vazduh je opasan", "Bačka Palanka se guši, davite nas"...
  • waldorf&statler

    28.11.2021 20:09
    @021
    Ne brini ti za moje kesice cipsa, ne trosim ti ja to sokolovicu. Jedem ti ja cvaraka, slanine i lukca, A!
  • ljubica

    28.11.2021 18:31
    zemlja - vazduh
    Jako je interesantno da vam osiromašeni uranujum ništa ne smeta.
  • Neverica

    28.11.2021 17:16
    @waldorf&statler
    To je bio 4T agregat koji ne troši dvotaktol a i da troši dvotaktol retorika koju koristiš je prejadna i karakteristična za trenutne uzurpatore Srbije. Jel ti dođe šta knaj lik sa snimka "a gde je pečat"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija