Referendum: Završeno glasanje, prvi preliminarni rezultati oko 22h

Završeno je glasanje na referendumu o izmenama Ustava u delu o pravosuđu.
Referendum: Završeno glasanje, prvi preliminarni rezultati oko 22h
Foto: 021.rs
Prvi rezultati očekuju se oko 22 časa.
 
Pravo glasa u Srbiji imalo je 6.510.323 glasača. U pogledu izlaznosti ne postoji cenzus kao uslov da bi referendum uspeo.
Do 19 sati glasalo 27,6 odsto
Do 19 časova izašlo je 27,6 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je Crta. Poređenja radi, na parlamentarnim izborima 21. juna 2020. godine, do 19 časova na glasanje je izašlo 45,5 odsto birača.
 
Do 18 sati glasalo 25,25 odsto 
 
Do 18 časova na referendumu za promenu Ustava Srbije u delu o pravosuđu glasalo je 25,25 odsto birača.
 
Na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije (RIK), direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević je naveo da je u Vojvodini glasalo 28,63 odsto birača.
 
U Šumadiji i zapadnoj Srbiji glasalo je 24,59 odsto, u Južnoj i istočnoj Srbiji 23,39, a u regionu Beograda 22,88 odsto.
 
Miladinović je naveo da očekuje da će do zatvaranja biračkih mesta izlaznost na referendumu iznositi do 32 odsto svih birača Srbije.
 
Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević saopštio je da se prvi rezultati referenduma očekuju večeras nakon 22 časa, a da je rok za konačne rezultate, ako ne bude ponavljanja glasanja, petak, 21. januar.
 
Dimitrijević je naveo da su se na po jednom biračkom mestu u Prokuplju, Koceljevi i u Beogradu, nakon prekida, stekli uslovi za nastavak glasanja.
 
Bivši poslanik u Skupštini Srbije Srđan Nogo razbio je večeras glasačku kutiju na biračkom mestu na Savskom vencu u Beogradu nakon što je u nju ubacio svoj listić. Njemu je zbog toga određen pritvor od 48 sati.
 
Do 16 sati izlaznost 20,06 odsto
 
U Srbiji je do 16 časova na referendumu o promenama Ustava u oblasti pravosuđa glasalo 20,06 odsto upisanih birača.
 
Kako je rekao direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević na konferenciji Republičke izborne komisije (RIK), u Vojvodini je do 16 časova glasalo 22,55 odsto upisanih birača.
 
U regionu Beograda na glasanje je izašlo 18,41 odsto upisanih birača, u regionu Šumadije i Zapadne Srbije 19,26 odsto, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji 18,99 odsto upisanih birača.
 
Do 14 sati izlaznost 14,99 odsto
 
Izlaznost na referendumu o promeni Ustava Srbije danas do 14 sati bila je 14,99 odsto odsto, saopšteno je na trećoj konferenciji za novinare Republičke izborne komisije (RIK).
 
 
U Vojvodini je do 14 sati glasalo 16,84 odsto. Izlaznost u regionu Beograda je 13,9 odsto, izjavio je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević na konferenciji u RIK.
 
U regionu Šumadije i Zapadne Srbije glasalo je 14,14 odsto i u regionu Južne i Istočne Srbije 14,30 odsto, izjavio je Kovačević.
 
Prema njegovim rečima, preliminarni rezultati referenduma mogu se očekivati večeras oko 22 sata.
 
Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević naveo je da glasanje teče u najboljem mogućem redu na teritoriji cele Srbije, uz orgraničenja zbog epidemije.
 
Dimitrijević je izjavio da će se nastaviti glasanje na dva biračka mesta u Prokuplju i Koceljevi, pošto su bila zatvorena zbog nepravilnosti, kako je rekao do iduće konferencije RIK, koja je u 17 sati i napomenuo da će svi zapisnici biti skenirani i elektronski biti dostavljani RIK.
 
Prema njegovim rečima, nije bilo problema ni u glasanju građana sa Kosova i Metohije u Raškoj, Novom Pazaru, Kuršumliji i Vranju.
 
Dimitrijević je rekao da su posmatrači prisutni na svakom mestu.
 
On je naveo da je glasača sa Kosova i Metohije oko 92.500, a da će tačan broj saopštiti na idućoj konferenciji u 17 sati. 
 
Do 12 sati izlaznost 8,9 odsto
 
Izlaznost na referendumu o ustavnim promenama do 12h bila je 8,9 odsto.
 
U Vojvodini je do 12 sati glasalo 11,7 odsto.
 
Izlaznost u regionu Beograda je 7,89 odsto, u regionu Šumadije i Zapadne Srbije odsto 7,74 i u regionu Južne i Istočne Srbije 8,4 odsto, izjavio je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.
 
Kovačević je, poređenja radi, naveo da je izlaznost do podneva na parlamentarnim izborima 21. juna 2020. bila 18,01 odsto, kada je konačno glasalo 48,93 odsto birača.
 
Do 13 časova na glasanje je izašlo 12 odsto građana, saopštila je Posmatračka misija Crte, uz napomenu da je na parlamentarnim izborima 21. juna 2020. godine do tada na glasanje izašlo 22,9 odsto birača.
 
Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević naveo je da su dva biračka mesta zatvorena, pošto nedostaju izvodi iz biračkih spiskova i da je policija preuzela slučaj.
 
 
Reč je o, kako je rekao, biračkom mestu u Prokuplju broj 72 i u Koceljevi, mesto broj 13.
 
Do 10 sati izlaznost 3,61 odsto
 
Izlaznost do 10 sati bila je 3,61 odsto, dok je je na izborima 21. juna 2020. do 10 sati na birališta izašlo 9,3 odsto građana.
 
U Vojvodini je do 10h glasalo 4,92 odsto. Izlaznost u regionu Beograda bila je 2,92 odsto, u regionu Šumadije i Zapadne Srbije 2,88 odsto i u regionu Južne i Istočne Srbije 3,22 odsto.
 
Biračka mesta otvoren su u 7 časova, a zatvaraju se u 20 časova.
 
Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je rekao da je jutros otvoreno 8.179 biračkih mesta, a da pravo glasa na referendumu ima 6.510.323 građana na teritoriji Srbije.
 
On je dodao da glasanje na referendumu prate akreditovani domaći i strani posmatrači.
 
Crta: Na skoro 15 odsto mesta kasnilo otvaranje
 
Crta je saopštila da su sva glasačka mesta otvorena, ali se na skoro 15 odsto mesta kasnilo sa otvaranjem, dok na skoro 30 odsto mesta prilikom otvaranja nisu bili prisutni svi članovi glasačkog odbora.
 
Prilikom otvaranja glasačkih mesta, gotovo sva - 97 odsto bila su opremljenja propisanim sredstvima za sprečavanje širenja korona virusa.
 
Posmatračka misija Crte ima raspoređene posmatrače na 300 glasačkih mesta.
 
Građani odlučuju o promenama Ustava Srbije
 
Građani danas na referendumu odlučuju o promenama Ustava Srbije, u delu koji se odnosi na pravosuđe.
 
Pitanje, na koje se odgovara sa "da" ili "ne", glasi "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava".
 
Pre raspisivanja referenduma usvojen je zakon koji briše cenzus, kako je to određeno Ustavom iz 2006. godine. Promena Ustava je usvojena ako je za to glasala većina izašlih birača.
 
Tvorci amandmana za promenu Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe naveli su kao glavnu prednost u odnosu na sadašnja rešenja da se izbor sudija i tužilaca "seli" iz Narodne skupštine u najvažnija sudska i tužilačka tela.
 
U sastav Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva, pored sudija i tužilaca, ulaze, kao nova kategorija, "istaknuti pravnici" koji se biraju u Narodnoj skupštini.
 
U njihovom sastavu više neće biti predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, ali u Visokom savetu tužilaštva ostaje ministar pravde, za razliku od Visokog saveta sudstva. Tužilaštvo je i u sadašnjem Ustavu navedeno kao samostalni državni organ, ne i nezavisno.
 
U radnom telu za izradu amandmana bili su i predstavnici strukovnih udruženja - Društva sudija Srbije i Udruženja tužilaca Srbije, koji su poručili građanima da su ove promene značajne za depolitizaciju pravosuđa.
 
 
Foto: Beta (Darko Vojinović)
 
Iz brojnih opozicionih stranaka pozvali su građane da bojkotuju referendum ili da se izjasne protiv, navodeći primedbe na predložena rešenja.
 
U osporavanju je iznet, kao redovan, zahtev da se sa promenom Ustava sačeka jer je sadašnja Skupština Srbije "jednostranačka", s obzirom na njen sastav.
 
Vlada je kao razlog za usvajanje Akta o promeni Ustava navela i jačanje vladavine prava kao uslova za dalje evrointegacije.
 
Akt o promeni Ustava koji je potvrđen na republičkom referendumu stupa na snagu kada ga proglasi Narodna skupština Srbije.
 
Posle referenduma, kako se očekuje, ubrzo će biti raspuštena Narodna skupština i raspisani parlamentarni izbori.
  • TBL

    17.01.2022 12:38
    @Bojan
    I meni je ljigav i prepreden ali ta informacija ispade tačna. A što se tiče opozicije, ne verujem nikome. Mi da se satiremo ko budale zbog njihovih fotelja, a oni da prstom ne mrdnu već samo da ulete u iste, ne pada mi više na pamet, iskreno. Još deo njih pozva na bojkot, pa ja reči više nemam! Vladaj Vučiću! Dabogda hleb bio 1000 dinara!
  • Fica

    17.01.2022 12:29
    Srbija je oteta Republika od mafije. Da li se na izborima Republika vraca narodu od mafije? Mislim da NE. Jer mafija nazalost nikada ne odlazi mirno...
  • sutlijas

    17.01.2022 12:22
    @Narog
    Ako već bojkotuješ, nemoj ni da ostavljaš komentare.
    Zabij glavu u pesak i ne oglašavaj se, jer mi zagađuješ pustinju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.