Rusi kupuju i iznajmljuju luksuzne vile i stanove u Novom Sadu i drugim gradovima

U poslednjih dvadesetak dana, agencije za nekretnine u Novom Sadu i drugim gradovima primetile su nagli porast iznajmljivanja i kupovine nekretnina od strane ruskih, ali i ukrajinskih državljana.
Rusi kupuju i iznajmljuju luksuzne vile i stanove u Novom Sadu i drugim gradovima
Foto: Pixabay
Agenti za nekretnine kažu da je imućnijim ruskim i ukrajinskim IT stručnjacima, prestonica Srbije postala privlačna lokacija za život. Nakon početka ruske invazije na Ukrajinu i uvođenja sankcija prema Rusiji širom sveta, mnoge kompanije su bile prinuđene da premeste svoje radnike na sigurnija mesta.
"To je prevashodno počelo polako, da bi to sad prešlo nekoliko hiljada. Mi očekujemo da će taj broj i rasti. Većinom sad dobijamo najave od velikih kompanija da dovode po 40 porodica, 100 porodica i to su upiti koje mi dobijamo na svakodnevnom nivou što predstavlja veliki broj ljudi koji dolazi. Očekivali smo da to neće trajati dugo i da neće biti veliki broj upita, ali sad imamo najave da će sve veći broj njih dolaziti", kaže za Euronews Srbija Aleksandar Anđelić, konsultant u jednoj agenciji za nekretnine.
Pored centra Beograda, Rusi i Ukrajinci pokazali su veliko interesovanje za kupovinu poslovnih prostora i kuća u opštinama Savski venac, Vračar, Dedinje, Senjak i Novi Beograd.
 
"Veće interesovanje vlada za kupovinom poslovnih prostora i kuća. Pored ruskih i ukrajinskih kompanija zainteresovane su i kompanije iz Nemačke i Engleske, pre svega iz IT sektora. Zainteresovani su za kupovinu većeg broja kvadrata i važno im je da te kuće imaju dodatni sadržaj kao što je bazen, dvorište jer kupovinom tih kuća, pored prostora, oni rešavaju i smeštaj za svoje zaposlene", navodi Jelena Davidović, vođa prodajnog tima jednog oglasnog portala.
 
Kako kažu sagovornici Euronews Srbija, Rusi i Ukrajinci za iznajmljivanje uglavnom traže luksuznije nameštene stanove, čija se kirija kreće od 400 evra pa naviše. Poslednjih nedelja zabeleženo je i da su pojedine strane kompanije kupovale kuće u Beogradu čija se vrednost kreće od milion do 2,5 miliona evra.
 
"Državljani i ruski i ukrajinski pokazuju interesovanje za kupovinu nekretnina širom Srbije i Novi Sad i Niš, Beograd je epicentar", priča Davidovićeva.
 
Aleksandar Anđelić kaže da će to uticati na državljane Srbije koji žele da iznajme ili kupe stan i to cenovno i po izboru nekretnina.
 
"Imaćemo veliki broj stranih državljana koji će iznajmiti nekretnine u samom centru, a naši građani će imati manju platežnu moć za iznajmljivanje istih stanova, kao i kupovinu, dok će oni moći mnogo lakše da dođu do tih stanova i nekretnina", ukazuje Anđelić.
 
Agencija za nekretnine procenjuje da su kompanije koje zapošljavaju Ruse i Ukrajince došle u Srbiju na period od jedne do tri godine, kao i da će biti potrebno dosta vremena da se sve vrati na prethodno stanje. U agenciji ipak dodaju da je izvesno da će se ti građani vratiti u zemlje iz kojih su došli, ali da do tada mogu proći meseci, pa i godine. 
 
Inače, u Srbiji su od početka agresije Rusije na Ukrajinu registrovane 323 firme čiji su osnivači iz Ruske Federacije, javio je ranije vojvođanski istraživački portal VOICE.
  • 002211

    06.04.2022 09:15
    Samo su mi Ukrajinci dobrodošli. Tačka.
  • NoviS

    05.04.2022 23:55
    Nevaspitani
    i nekulturni iako "visoko" obrazovani. Nemaju pojma ni o kakvoj "braći Srbima" i "vekovnom prijateljstvu". Bahati, jer imaju novac a svesni su da su došli u siromašnu zemlju. Kakva je i njihova. Odbijaju da nauče bar osnove jezika. Iz ličnog iskustva sa dobrostojećim podstanarima Rusima i njihovim prijateljima. I pored primamljive kirije, raskinuli smo "saradnju". Džaba novaca, samo što dalje od takvih.
  • Milica

    05.04.2022 22:28
    Braca...
    Poceli su oni da su da dolaze mnogo ranije.Pre sest -sedam godina ovo nasi osnovali sa njima firmu ,radila kao prevodilac. Pored profesionalnih poslova,pomogla Im kod prijava,nasla stanove ,pregovarala sa gazdama , nostrifikovali ocene za decu,upisali ih u skolu,vodila po Fruskoj da gledaju placeve...Kada sam posle 8-9 meseci trazila od ovih nasih da me konacno prijave(svaki meseci govorili "sledeceg"),oni mi rekli da od sutra ne dolazim I dali mi otkaz.Kada Sam zamolila drugi stranu da mi pomognu da ovo razresimo ,odbili...da "ne narusavaju odnose".Braca su to prava braca.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.