Srpski filmovi kandidati za Evropsku filmsku nagradu

Evropska filmska akademija (EFA) danas je zvanično objavila listu kandidata za Evropsku filmsku nagradu, na kojoj se među 45 ostvarenja nalaze i dva filma srpskih autora.

Evropska filmska akademija (EFA) danas je zvanično objavila listu kandidata za Evropsku filmsku nagradu, na kojoj se među 45 ostvarenja nalaze i dva filma srpskih autora.


To su "Beli, beli svet" Olega Novkovića (koprodukcija Srbije, Nemačke i Švedske) i "Tilva Roš" Nikole Ležaića (Srbija).
Na sajtu EFA precizira se da je na "selekcionoj listi 45 filmova preporučenih za nominaciju za Evropsku filmsku nagradu 2011.".

EFA ima 2.500 članova, kojima predstoji glasanje, a nagrade se dodeljuju u više kategorija.

Nominacije će biti objavljene 5. novembra na festivalu u Sevilji. Dobitnici će biti poznati na ceremoniji dodele EFA nagrada 3. decembra u Berlinu.

Na sajtu EFA ističe se da su ove godine na selekcionoj listi zastupljena ostvarenja iz 32 zemlje i da to ilustruje veliku raznovrsnost evropskog filma.

Na listi su dela slavnih reditelja Pedra Almodovara, Larsa fon Trira, Toma Tikvera, Andreja Zvjaginceva, filmovi nagrađivani Oskarom - britanski "Kraljev govor" Toma Hopera i danski "U boljem svetu" Suzane Bir, ali i filmovi malih kinematografija i manje poznatih autora.

Iz našeg regiona zastupljeni su Milčo Mančevski sa filmom "Majke" (Makedonija), Danis Tanović "Cirkus Kolumbija" (Bosna i Hercegovina) i "Tiha sonata" Janeza Burgera (Slovenija).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.