Srbija 20 godina plaća napušten stan na Menhetnu

Srbija već 20 godina plaća mesečno održavanje stana u srcu Menhetna koji je bio u vlasništvu bivše Jugoslavije i koji je još uvek predmet spora članica bivše države.
Srbija već 20 godina plaća mesečno održavanje stana u srcu Menhetna koji je bio u vlasništvu bivše Jugoslavije i koji je još uvek predmet spora članica bivše države. Reč je o dvoetažnom stanu vrednom 20 miliona dolara, smeštenom na broju 713 u Park Aveniji.

Apartman, koji ima šest spavaćih soba, četiri kupatila i dva manja kupatila, koristili su jugoslovenske diplomate u SAD. Njujork post piše da bi uskoro taj stan mogao da bude na tržištu. Apartman je poslednji koristio Darko Silović, poslednji ambasador pri UN koji je predstavljao Jugoslaviju.

Od 1992. godine stan je napušten, ali ne i zaboravljen. Pet zemalja bivše Jugoslavije (Srbija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Makedonija) tvrde da poseduju pravo na taj stan. Sud u Njujorku je 1995. godine presudio da je vlasništvo nad stanom političko pitanje, a ne pravno. Srbija je tada pristala da plaća troškove održavanja stana, koji danas iznose 12.300 dolara mesečno.

Spor oko vlasništva i dalje traje. Američki mediji pišu da se očekuje da se ugovor o prodaji stana potpiše ovih dana u Sarajevu. Srbija bi, prema proračunu, trebalo da dobije 39,5 odsto prihoda, kako bi se time nadoknadilo dva miliona dolara koje je uložila u održavanje stana. Jugoslavija je stan u srcu Njujorka na Menhetnu kupila 1975. godine.

  • 13.09.2011 19:02
    @Hm
    Svi o tome mogu danas da sanjaju. Osim po kojeg Rusa i Kineza..
  • hm

    13.09.2011 15:29
    Mislim da je poenta price da je 1975 Jugoslavija mogla da kupi stan u srcu Menhetna a Srbija sada moze samo o tome da sanja.....
  • Andrija Šrek

    13.09.2011 15:06
    !
    Ma dajte ljudi, ne budite smešni, ko će da popamti i proverava šta sve ova država plaća...jedan stan, manje-više...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija