Hrvatske reči na formularima PIO fonda Vojvodine

Na formularima PIO fonda Vojvodine koriste se hrvatske reči "zamolnica", "osobni list" i "izvod iz očevidnika".

Na formularima Pokrajinskog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje u upotrebi su reči koje nisu u duhu srpskog književnog jezika poput "zamolnica", "osobni list" i "izvod iz očevidnika".

Kako piše Press, na dopisu koji je iz Pokrajinskog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje u Novom Sadu poslat na adresu Istorijskog arhiva iz Čačka stoji: "Nadležan organ socijalnog osiguranja obratio se zamolnicom ovoj službi da se za gore imenovanog dostavi pregled penzijskog staža koje se priznaje za penziju. Molite se da ovoj službi dostavite prepis osobnog lista ili izvod iz očevidnika".

Dopis ima zvaničan pečat pokrajinske državne ustanove, a potpisao ga je načelnik Odeljenja za penzijsko i invalidsko osiguranje Mile Ćulibrk. On za Press kaže da ne zna odakle te reči na obrascu koji overava. "Ne mogu da vam kažem odakle to jer je tekst u mašini. U ovom trenutku zaista ne znam kako se to tu našlo".

Naš najpoznatiji lingvista Ivan Klajn kaže da se radi o rečima koje ne pripadaju srpskom jeziku. - Zamolnica je molba, osobni list je lična karta, a očevidnik je registar. Sve tri reči su čisto hrvatske i nipošto nisu u duhu srpskog jezika - kaže Klajn.

Političari različito o jeziku

Portparolka LSV-a Aleksandra Jerkov kaže da joj ne smeta upotreba ovih reči jer ih razume. - Hrvatski jezik ima dosta uticaja na govor Vojvođana jer je u Vojvodinu došlo dosta ljudi sa hrvatskog govornog područja. Jezici u svakodnevnoj interakciji imaju uticaja jedni na druge i to nijedna politika, čak ni lingvistička ne može da spreči. Smatra da ne treba dizati prašinu zbog nekoliko hrvatskih reči koje su se našle na zvaničnom obrascu koji koriste pokrajinske institucije.

Aleksandar Martinović iz Srpske radikalne stranke kaže za Press da mu dopis poslat iz PIO fonda liči na zvaničan rečnik hrvatske države i Tuđmanov politički novogovor. - Zaista je skandalozno da bilo koja institucija u Srbiji koristi hrvatske reči u zvaničnoj prepisci. Ne znam kako se moglo desiti tako nešto - zapanjen je Martinović.

Kako su se ove reči našle u zvaničnim formularima za sada još nije poznato.

  • Ana

    17.09.2011 17:04
    Za ove "osobni list" i "izvod iz očevidnika".
    se slazem ali ZAMOLNICA je rec koju i mi koristimo i to u drzavnim organima.
  • Andrej

    17.09.2011 05:17
    @Marjana
    I sve to u Bosni.
  • СЕРБОНА

    16.09.2011 09:45
    Супер , сада поред верског празника Сви свети које је у војвођанским школама уведен као званични нерадни дан и наравно , зимског распуста који не прати српске верске празнике, имамо и хрватски новоговор на званичним формуларима .
    О каквој се овде толеранцији нагважда ? Употреба књижевног језика је законски одређена и обавезна. Нема ту свиђања и додворавања ма коме и ма каквима : У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ЗВАНИЧНИ ЈЕЗИК ЈЕ СРПСКИ КЊИЖЕВНИ ЈЕЗИК , А ПИСМО ЋИРИЛИЦА !
    Све остало су марифетлуци којекаквих због којечега , или чиста неписменост .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.