Vučić: Planiraju opšti napad na sever Kosova, cilj im je nova "Oluja"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Vlada Kosova dala rok za preregistraciju srpskih tablica do kraja septembra, što znači, da "planiraju opšti napad na sever najkasnije 1. oktobra".
Vučić: Planiraju opšti napad na sever Kosova, cilj im je nova "Oluja"
Foto: FoNet/AP

On je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, rekao da je Srbija uvek spremna za dijalog, dok neki nikada nisu bili spremni, ali su imali podršku zapadnih sila.

"U potpunosti su podržani od strane Velike Britanije i Nemačke i ostalih zemalja Kvinte. Doneli su dve odluke, jedna se tiče uskraćivanja prava ulaska sa ličnim kartama, gde će oni da uvode papire sa kojima možete da uđete. Druga odluka je sa ciljem da se proteraju Srbi sa severa Kosova, da se napravi nova "Oluja", gde oni u roku od dva meseca hoće da ubede Srbe da se registruju pod RKS tablicama albanskim, oni će valjda da im dele letke, pamflete, znate kako se radilo u Drugom svetskom ratu, pa će da ubede Srbe, ako ih ne ubede, onda će da otimaju tablice i vozila. Koliko će onda Srba da opstane, ne zanima ih niti ih interesuje", rekao je Vučić.
On je dodao da su Amerikanci "najmanje bahati i arogantni u odnosu na sve ove druge", i da ima bezbroj primera u kojima ponižavaju Srbiju.
 
"Trpim i slušam te laži već deset godina, praveći se da sam i gluplji nego što jesam, ali je problem što ne mogu više da trpim, da vi mislite da ste mnogo pametniji. Ma nema problema, sad sprovodite golu silu, pa da vidimo dokle ćete. Nemojte da nam pričate o pravu i pravdi. I ovde je sada jasno da nema dijaloga, ni razgovora, ni bilo čega, biće samo mnogo problema. Mi ćemo uvek gledati samo da sačuvamo mir. Ali, očigledno da neki drugi to ne žele. Ne samo Albanci s Kosova, već i njihovi mentori. Znate šta kažu - Kosovo je za nas nezavisna država. Je li? Stvarno? A gde to piše? U kom aktu UN, pošto se na to pozivate. A što onda imamo dijalog uopšte. Što ne ukinete dijalog, provedete teror do kraja, završite posao", upitao je on.
 
Imali smo teške razgovore, užasne odluke Međunarodnog suda pravde, navodi Vučić, ali se, dodaje 2013. vraćamo za pregovarački sto.
 
"Dobijamo Briselski sporazum koji nije bio lak ni jednostavan, išao sam na Kosovo da objašnjavam našim ljudima. Od tog sporazuma, sve što je trebalo Srbi da ispune, Srbi su ispunili, oni nisu jedinu stvar koju je trebalo. Zapadna petorka ćuti na Zajednicu srpskih opština, a kada Srbi okače baner ZSO, onda vi idete u zatvor, jer reklamirate nešto što je predviđeno međunarodnim pravnim ugovorom, potpisanim pod pokroviteljstvom EU. Onda su rešili da upadaju na sever sa specijalnim jedinicama, iako smo imali dogovor sa NATO da to nemaju pravo da rade. Dolazili su sa dugim cevima, a onda su se setili da treba dalje da sprovode teror i pričaju o reciprocitetu. Tu je najveće licemerstvo Zapada", navodi Vučić.
 
Kako je rekao, žele da se pokaže Srbima da ne mogu da imaju Srbiju ni u kakvom obliku na prostoru Kosova.
 
"Imamo petu zemlju koja je povukla priznanje i čekamo da uđu u proceduru u bilo kojoj organizaciji da vam to pokažemo", dodao je on.
 
Podsetimo, Kurtijeva vlada donela je ranije danas odluku o preregistraciji vozila sa srpskih tablica na RKS (od 1. avgusta), odluku o nalepnicama za vozila iz Srbije i o privremenoj potvrdi umesto srpskih ličnih karata na Kosovu, kao "meru reciprociteta".
  • Slavko

    01.08.2022 00:07
    Katastrofa
    Poštovani predsedniče,zašto ništa nisi preduzeo da cene po trgovinama ne divljaju.Ti i tvoja vlast koja je propast koristite situaciju u Ukrajini i medijski zastrašujete narod.Kako vas nije stid,mladi i dalje beže iz zemlje jer im ne daš posao.Koliko ja vidim Srbija će još malo zaratiti sa celim svetom,dokle ste nas doveli.
  • Uroxa

    14.07.2022 00:03
    Ovo će nas uništi
    Ovo je katastrofa nadam se da se neće desiti jer će nam ako se desi cela Evropa uvesti sankcije
  • Nikola

    01.07.2022 21:16
    Koga da napadnu? Srbiju? 1. Oktobar? A 6.Oktobar, nista? Cekaj, sta je sa cenama zbog rata u Ukrajini? Sta je sa srbima u Srbiji? Saberi se malo bre!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija