Ministarstva spiskala milione na reklamiranje u medijima

Ministarstva u Vladi Republike Srbije potrošila su preko 50 miliona dinara na različite medijske usluge po budžetskim stavkama "usluge po ugovoru" i "specijalizovane usluge".
Ministarstva u Vladi Republike Srbije potrošila su preko 50 miliona dinara na različite medijske usluge po budžetskim stavkama "usluge po ugovoru" i "specijalizovane usluge".

Osim javnog konkursa za podršku javnom informisanju i novca koji lokalne samouprave daju kako bi podržale rad medija koje su osnovale, kao i različitim oblicima državnog oglašavanja koje poznaje Zakon o oglašavanju, domaći mediji prihodovali su i na osnovu tzv. specijalizovanih usluga informisanja i usluga po ugovoru, pokazuju podaci ministarstava u koje je naš portal imao uvid.

Ove dve budžetske linije smatraju se najtajnijim stavkama u budžetu, jer iz njihovog opisa nije najjasnije na koje se tačno usluge odnose, a trošenje se vrši bez postupka javnih nabavki. Mediji su najvećim delom prihodovali od prodaje reklama i zakupa oglasnog prostora, kao i pretplatom na servise agencija i pružanjem medijskih usluga kroz podršku javnim kampanjama.

Najveći "potrošači" u 2010. godini, Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo ljudkih prava i manjinskih prava, državne uprave i lokalne samouprave najveći deo novca portošili su upravo u promotivne svrhe - kampanje "Očistimo Srbiju", "Zavrni rukav", "Komunalni policajac", i to najvećim delom u nacionalnim elektronskim medijima. Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje potrošilo je preko 20 miliona dinara na nešto što je kvalifikovalo kao "usluge produkcije i koprodukcije televizijskog programa" u okviru akcije "Očistimo Srbiju", ne navodeći konkretno kojim medijskim kućama je isplaćena ova suma.

Ministarstvo zdravlja potrošilo je preko 8 miliona dinara, Ministarstvo za ljudska prava preko 6 miliona, slede Ministarstvo vera i dijaspore i Ministarstvo rada sa potrošenih preko 3 miliona dinara, a zatim Ministarstvo za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo spoljnih poslova sa preko 2 miliona dinara. Četiri ministarstva (finansija, energetike, poljoprivrede i unutrašnjih poslova) nisu trošili novac sa ove dve budžetske linije na medijske usluge.

Više detalja pronađite u tabeli na sajtu "Skockajte budžet", gde su prikazane medijske kuće, vrsta usluge i vrednost usluge pribavljene u 2010. na osnovu "specijalizovanih usluga" i "usluga po ugovoru" svakog pojedinačnog ministarstva.

  • mb

    07.11.2011 15:40
    hapsenje
    Ove gore pomenute sluzbenike drzave treba pohapsiti po kratkom postupku. Oni su gori od Sarica i Zemnskog Klana. Dokle ce se trpeti ovakva bezobrazna pljacka i bahacenje novcim koji su pozajmljeni uz astronomske kamate?
  • Пера

    07.11.2011 10:52
    рекламе
    Ђидо трља руке и броји паре.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.