Rasipanje glasova odgovara velikim strankama

Najveću korist od rasipanja izbornih glasova na partije koje ne pređu cenzus imaju velike stranke, ali je teško pogoditi koliki će to procenat biti, kažu analitičari.
Najveću korist od rasipanja izbornih glasova na partije koje ne pređu cenzus imaju velike stranke, ali je teško pogoditi koliki će to procenat biti, kažu analitičari.

"Što je stranka veća, to je veća i korist koju može da dobije zahvaljujući tim glasovima", rekao je programski direktor Cesida Marko Blagojević. On je precizirao da rasuti glasovi ne ulaze u konačni zbir, a da građani koji su glasali za partije koje nisu prešle cenzus - kao da nisu ni glasali. Rasipanje glasova, objasnio je Blagojević, partijama "koje ostaju u igri" može da odgovara, jer odvlači glasove njihovih konkurenata.

Blagojević je ukazao da se još ne zna koliko će partija učestvovati na izborima i koje će od njih preći cenzus, zbog čega je, dodao je, teško reći u kolikoj meri može doći do rasipanja glasova.  On je, međutim, ocenio da je situacija ranije bila "daleko gora nego što je to danas slučaj". "Ranije se dešavalo da rasutih glasova bude i pola miliona. Na izborima 2003, ali i 2007. godine to je bilo veoma uočljivo, dok je 2008. godine nivo rasutih glasova sveden na razumnu meru", dodao je Blagojević.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković navodi da je teško bez poznavanja rezultata utvrditi koliko će biti rasutih glasova i da je, ukoliko ima mnogo stranačkih lista na izbornom listiću, mogućnost za rasipanje glasova mnogo veća. "Što je veća ponuda stranaka, veća je i mogućnost da se glasovi rasipaju, posebno zbog toga što je cenzus jako visok - pet odsto. Mnogi koji će se ambiciozno kandidovati na izborima neće preći cenzus, a osvojiće neke glasove i ti glasovi će onda, u skladu sa izbornim pravilima, pripasti najvećim strankama", precizirao je Stanković.

On je rekao da će tako rasuti glasovi pripasti, pre svega, onima koji osvoje prva dva i eventualno i treće mesto. "Sigurno cenzus prelaze samo dve najveće stranke i, eventualno, još neke partije koje su za dvadesetak godina višestranačja u Srbiji napravile čvrsto biračko jezgro", rekao je Vuk Stanković. On smatra da će novoformirane stranke, među koje je ubrojao Dveri i neke pokrete seljaka, teško preći cenzus, ako samostalno izađu na izbore, ali je i upozorio da ima i "nekih mejnstrim stranaka, kojima nije zagarantovano da će preći cenzus", ali nije precizirao o kojima se radi.

Na izborima 2008. godine učestvovale su 22 izborne liste, a osam od njih, među kojima i manjinske, ušlo je u parlament. Stranke koje nisu prešle cenzus, njih 14, zajedno su osvojile oko tri odsto glasova.

U Srbiji trenutno ima više od 80 registrovanih političkih partija.

  • sale novosadjanin

    06.11.2011 14:53
    i da dodam !!!!
    sve,sve,sve-samo bgd,mne i bih partje NEEEEE!!!
  • Živko

    06.11.2011 11:04
    Nijedan od ponuđenih odgovora
    Dosta mi je ovih analitičara.
    Moja analiza je sledeća: Svaki glas dat trenutnim paralamentarnim političkim strankama je bačen, jer ih gledamo na delu manje ili više već 20 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.