Carnex pomaže opstanak svinjarstva

Kompanija Carnex i Udruženje proizvođača svinja iz Vrbasa potpisali su ugovor o realizaciji programa organizovane proizvodnje svinja čiji je cilj da se sačuvaju domaći proizvođači svinja, te osposobe za opstanak u narednim godinama.

Kompanija Carnex i Udruženje proizvođača svinja iz Vrbasa potpisali su ugovor o realizaciji programa organizovane proizvodnje svinja čiji je cilj da se sačuvaju domaći proizvođači svinja, te osposobe za opstanak u narednim godinama.

Prema ovom programu, Carnex će lokalnim farmerima obezbediti stočnu hranu, koja se proizvodi u jednom od poslovnih centara Carnex-a - Fabrici stočne hrane Vitamix, te će garantovati otkup tovljenika po unapred dogovorenoj ceni. Nabavka prasadi, veterinarski i ostali poslovi su obaveza proizvođača. Program će se finansirati preko poslovnih banaka, a u vidu kredita poljoprivrednim proizvođačima.

Mogućnosti poljoprivrednika su velike, a Udruženje, koje je osnovano prošle godine, već sada broji pedesetak članova koji imaju mogućnost da uzgajaju oko 20.000 tovljenika godišnje. Realizacijom ovog programa sve interesne strane imaju koristi. Poljoprivrednici dobijaju sigurnost u proizvodnji, te će moći tačno da planiraju prihode i rashode, a oni bolji će ostvarivati i veći profit. Podstiče se pozitivna selekcija proizvođača, lokalni farmeri se motivišu za stalnu edukaciju i primenu savremenog načina proizvodnje. Lokalna zajednica može da očekuje otvaranje novih radnih mesta, s obzirom na to da je većina farmera, koji će biti uključeni u program, iz okolnih sela u opštini Vrbas, što će doprineti obnavljanju tradicionalnih veza koje su u prošlosti bile jače.

Carnex će, pak, imati priliku da prvi put, nakon nekoliko godina, eksterno prodaje stočnu hranu, te otkupljuje tovljenike po unapred dogovorenoj ceni. Generalni direktor Hju Mekrejnolds je naglasio da se Carnex i Udruženje mogu ponositi ovim dostignućem koje će potpomoći zaustavljanje opadanja nacionalnog stada koje se skoro prepolovilo u protekle četiri godine.

Nekada je na teritoriji opštine Vrbas bila razvijena proizvodnja svinja, upravo u organizaciji kompanije Carnex, a realizovala se preko zemljoradničkih zadruga. Tada su individualni proizvođači proizvodili više od 80.000 tovljenika godišnje. Poslednjih godina je došlo do gašenja uslužnog tova kao i do prestanka saradnje Carnex-a i lokalnih farmera.

Imajući to u vidu, u saradnji sa Savetom za poljoprivredu opštine Vrbas, kreiran je ovaj, novi program, koji je prilagođen današnjim uslovima privređivanja. Ugovor između Carnex-a i Udruženja je zaključen, a anekse ugovora će potpisivati sami proizvođači sa Carnex-om, te će tada i definisati cene stočne hrane i cene tovljenika. Aneksi mogu biti zaključivani na period od četiri meseca, koliko traje jedan tovni ciklus. Mekrejnolds je takođe istakao da je ovakva bliska saradnja uobičajena u Americi, Kanadi, Australiji kao i u Evropskoj uniji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija