Potpisana Deklaracija o izbeglicama

Ministri spoljnih poslova Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH potpisali su u ponedeljak u Beogradu zajedničku deklaraciju kojom se četiri države obavezuju na pronalaženje rešenja za preostale raseljenje i izbegle u regionu.
Ministri spoljnih poslova Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH potpisali su u ponedeljak u Beogradu zajedničku deklaraciju kojom se četiri države obavezuju na pronalaženje rešenja za preostale raseljenje i izbegle u regionu.


Šefovi diplomatija Srbije, BiH, Hrvatske i Crne Gore Vuk Jeremić, Sven Alkalaj, Gordan Jandroković i Milan Roćen potpisali su tu deklaraciju na kraju međunarodne konferencije u Palati Srbija posvećene rešavanju problema izbeglih i raseljenih u regionu.

Deklaracija predstavlja okvir za rešavanje najhitnijih problema uključujući obezbedjenje adekvatnih stambenih rešenja za sve izbeglice u kolektivnim centrima i druga ugrožena lica i olakšavanje pribavljanja ličnih dokumenata. Vlade četiri zemlje su takođe formulisale i detaljan plan rada sa preciznim vremenskim rokovima i troškovima.

Ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj navodi da se do danas vratilo oko milion i po izbeglih i raseljenih lica, u slučaju 200.000 lica vraćena je imovina, a u periodu od 2003. do 2010. u BiH je u cilju rešavanja ovog pitanja uloženo pola milijarde evra.

Na teritoriji Zapadnog Balkana ima oko 200.000 raseljenih i izbeglih što je posledica ratova 1991-1995. godine. Visoki komesar za izbeglice UN Antonio Gutereš zbog toga je region uvrstio u pet prioritetnih produženih izbegličkih kriza u svetu koje je potrebno rešiti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.