Poljska insistira na kandidaturi, velike sile protiv

Poljsko predsedništvo Evropske unije insistiraće da šefovi država i vlada Unije na samitu 9. decembra odlučuju o kandidaturi Srbije, iako neke zemlje žele da se to pitanje odloži, izjavio je direktor Odseka za Evropu u poljskom ministarstvu spoljnih poslova Artur Harazim.

Poljsko predsedništvo Evropske unije insistiraće da šefovi država i vlada Unije na samitu 9. decembra odlučuju o kandidaturi Srbije, iako neke zemlje žele da se to pitanje odloži, izjavio je direktor Odseka za Evropu u poljskom ministarstvu spoljnih poslova Artur Harazim.

"Verujem da će Savet ipak odlučivati u decembru", rekao je Harazim, objasnivši da će o tome najpre razgovarati ministri spoljnih poslova članica EU koji treba da se sastanu 5. decembra, a da će konačnu odluku doneti šefovi država i vlada 9. decembra. Harazim, čija zemlja presedava Savetom do kraja godine, istakao je da je za Poljsku pitanje proširenja EU i dalje jedan od prioriteta.

On je, međutim, priznao da ostalih 26 članica Saveta o proširenju nema iste stavove. "Naš posao je da radimo sa onim zemljama koje su po ovom pitanju još uvek skeptične", rekao je Harazim.
On je ovo izjavio osvrćući se na nezvanični dokument Nemačke i Francuske u kojem su te dve zemlje zatražile da se konačna odluka o kandidaturi Srbije i određivanje datuma pregovora Crnoj Gori odloži za sledeću godinu. Taj dokument, sastavljen pre nego što je Evropska komisija 12. oktobra preporučila da se Srbiji dodeli datum kandidata, a Crnoj Gori početak pregovora, procureo je u javnost prošle nedelje.

Ponovo uspostavljanje dijaloga sa Prištinom je, prema preporuci Evropske komisije, ključni uslov koji Srbija mora da ispuni da bi dobila kandidaturu.

  • 08.11.2011 13:51
    Zna Poljska kako je to biti u "demokratskom komunizmu", pa ajd da nas izvuce
    ili je to perfidna igra politicara,poput los i dobar policajac
  • Пера

    08.11.2011 09:42
    Кандидатура
    Живела 5.октобарска дипломатија!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.