Srbija primljena u CERN

Savet Centra za nuklearna istraživanja (CERN) tajnim je glasanjem primio Srbiju u preliminarno članstvo, saopšteno je iz tog centra.

Savet Centra za nuklearna istraživanja (CERN) tajnim je glasanjem primio Srbiju u preliminarno članstvo, saopšteno je iz tog centra.

Taj status će biti ozvaničen potpisivanjem ugovora između dve strane i ratifikacijom Narodne skupštine Srbije, piše u saopštenju. Generalni direktor CERN-a Rolf Hojer, kako je navedeno, izrazio je zadovoljstvo i poželo dobrodošlicu Srbiji u tu instituciju. "Članstvo Srbije je dobro za CERN, kao i za Srbiju, dajući CERN-u pristup srpskoj naučnoj ekspertizi, dok će srpska nauka i industrija imati korist od ovog članstva ulaskom u jedan od svetskih vodećih centara nauke i inovacije", kazao je Hojer.

Srpski naučnici su uključeni u CERN od početka postojanja organizacije, a Jugoslavija je bila članica osnivač CERN-a 1954. i ostala država članica do 1961. godine. Srbija se formalno ponovo pridružila porodici CERN u 2001. godini, kroz sporazum o saradnji, čime je uključena u dva eksperimenta ATLAS i CMS. Nakon perioda od pet godina Savet Centra za nuklearna istraživanja odlučiće o prijemu Srbije kao punopravnog člana.

  • Сремац

    17.12.2011 11:48
    Циркус у науци
    Дали је могуће да тамо неки Rolf Hojer каже да ће CERN-ов присту српској научној експертизи - БИТИ КОРИСТАН ЗА СРБИЈУ и примају Србију у нешто што је Србија/тада Југославија/ ОСНОВАЛА-у најмању руку смешно или смо ми толике будале да не видимо да нас свако прави БУДАЛАМА.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija