EK: U Srebrenici je bio genocid

Stav Evropske unije je da se u Srebrenici dogodio genocid i ta tema će se naći na dnevnom redu susreta predsednika Evropske komisije Žoze Manuela Baroza s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, saopštila je danas Barozova portparolka Pija Arenkilde Hansen.

Stav Evropske unije je da se u Srebrenici dogodio genocid i ta tema će se naći na dnevnom redu susreta predsednika Evropske komisije Žoze Manuela Baroza s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, saopštila je danas Barozova portparolka Pija Arenkilde Hansen.

"Evropska unija ima jasan stav i odlučno odbacuje sve pokušaje prekrajanja istorije", rekla je Hansen novinarima, osvrćući se na nedavnu Nikolićevu izjavu da u Srebrenici nije bilo genocida. Ona je istakla da je u Srebrenici izvršen "genocid i zločin protiv čovečnosti" i da je to potvrđeno presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde.

"Spremni smo da to ponovimo kad god to bude bilo potrebno",rekla je Hansen. Ona je potvrdila da će to biti jedna od tema razgovora Baroza i Nikolića 14. juna u Briselu. "Pomirenje u regionu će svakako biti na dnevnom redu", kazala je Hansen.

  • Bulkica

    05.06.2012 07:20
    Sve je relativno!
    O Haškom tribunalu neću ni da komentarišem, a što se tiče kvalifikacije da li je bio genocid ili nije, oni očigledno za to do sada nisu bili kompetentni što se vidi iz njihovih odluka. Genocid je mnogo kompleksnija i složenija stvar i time treba da se bave stručnjaci koji su za to kompetentni!
  • 04.06.2012 20:53
    U Srebrenici su se dogodila dva genocida, ali prvi je izgleda nebitan, pošto su žrtve Srbi. Ne može nikako biti opravdanje za onaj drugi, ali ne može se ni negirati.

    Svakako, o toj temi treba razgovarati, treba razjasniti npr. kada će biti podignuta optužnica protiv UNPROFOR-a, koji je mogao da spreči, a nije sprečio zločin.

    Ili - ako mora jedna strana da podnese svu žrtvu i bude proglašena za isključivog krivca, zarad neke bolje budućnosti - neka bude tako. Podnećemo i tu žrtvu. Samo molim vas, nemojte onda o "činjenicama", gospodo autošovinisti.
  • semtex

    04.06.2012 19:16
    genocid
    Genocid je ovo sto US i EU pod okriljem MMF-a rade poslednjih 20 god zemljama istocne i jugoistocne Evrope.Zasipanje Srbije,Libije,Avganistana,Iraka osiromasenim uranijumom je takodje bio genocid!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija