Preminuo profesor Ljubiša Rajić

Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Ljubiša Rajić umro je u ponedeljak u Beogradu u 65. godini.
Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Ljubiša Rajić umro je u ponedeljak u Beogradu u 65. godini.

 

Završio je studije nordistike na Univerzitetu u Oslu, magistraturu i doktorat iz opšte lingvistike na Univerzitetu u Beogradu. Osnivač je i Katedre za skandinavistiku na Filološkom fakultetu.

Rajić je od oktobra 2001. do oktobra 2004. bio profesor po pozivu na Visokoj školi u Oslu. Predavao je po pozivu na velikom broju univerziteta i visokih škola u Skandinaviji i vojnih obrazovnih institucija u skandinavskim zemljama i više godina u Centru za politiku bezbednosti u Ženevi. Više godina bio je ispitivač na stručnom ispitu za sudske tumače u Norveškoj i Švedskoj.

Rajić je bio poznat i kao beskompromisni borac za ljudska prava, predstavnik antinacionalističke i antiklerikalne Srbije. Prema akademskom pozivu se oduvek odnosio veoma profesionalno, bez uljuljkivanja u šablone. Ponosni ateista i jedna od retkih javnih ličnosti koja je otvoreno podržala prošlogodišnju Paradu ponosa.

"Naši studenti slabo poznaju spoljni svet, a iz škole nose predrasude izgrađene na romantičarskom shvatanju škole kao mesta gde se stvara nacionalni duh."

"Zatim, mislim da je sramota da moja generacija, koja se školovala besplatno, danas traži od nekoga to da plati. Nije etički. Kada je reč o studentskom organizovanju, to je delimice interna studentska stvar, ali sa druge strane, znamo da su omladinske organizacije kod nas od vajkada, pre Prvog svetskog rata, bilo da su stranački podmlatci ili su pri univerzitetu, neka vrsta mrestilišta za mlad partijski i sličan kadar i da su to vrlo često ukrasne institucije koje nemaju nigde nikakvu ulogu, prolazne i uglavnom gledaju da iskoriste one privilegije koje mogu dobiti."

‎"Pokušajte da date otkaz nekome ko godinama ništa nije uradio u nauci, pa ćete videti gde ćete stići. Na Univerzitetu u Prištini, i u srpskom i u albanskom delu, jedva da ima neko zaposlen sa ozbiljnim naučnim referencama, ali on opstaje jer je to politički važno. Ako je to jedini razlog njegovog postojanja, treba ga ukinuti. Ispada da nije važno što je loš, važno je samo da je srpski."

"Univerzitet u Beogradu progutao bi i alhemiju i astrologiju i hiromantiju kao nauku, ako bi to naložila Vlada i ako bi se za to dale pare."

Uređivao je list "Republika" od oktobra 1990. do juna 1994.godine. Bio član upravnog odbora Prijatelja dece Srbije i Fonda za otvoreno društvo u Jugoslaviji.

Nosilac je ordena Vitez Reda bele ruže (Finska) i Vitez Kraljevskog reda Severne zvezde, prve klase (Švedska) i odlikovanja Medalja Svetog Olafa (Norveška) za zasluge za širenje finske, odnosno švedske, odnosno norveške kulture u inostranstvu.

  • Zoran021

    04.06.2012 20:44
    velikan
    Počivaj u miru,profesore!Bio si jedna od retkih svetlih tačaka u Srbistanu.
  • Pedja

    04.06.2012 18:23
    Tuzno ali istinito,
    Verica Barac, Ljubisa Rajic...umiru ljudi koji su vredeli i cuvali pravi sistem vrednosti, koji ovaj sistem snazno gura u mulj, samim tim sve je manje nade za pojavljivanje ovakvih boraca za pravo na zivot u napacenoj zemlji kao sto je Srbija. Kad god cujem ovakvu vest ozbiljno se oneraspolozim...

  • Saradnica

    04.06.2012 17:50
    Izgubili smo najboljeg
    Bez patetike i konvencionalnog tugovanja, Ljubiša Rajić bio je po znanju, principijelnosti i dobrostivosti pripadnik one najmalobrojnije Srbije, ni prve, ni druge ni treće, već one Srbije umnih vizionara koji su oterani u ćošak i ućutkani i od tomista i od tadićevaca. Neka mu je večna slava, a mi koji smo imali retku sreću da sa njim sarađujemo čuvaćemo uspomenu na njega tako što ćemo pokušati da ga, makar neuspešno, oponašamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija