Mihajlović: U Srbiji nema trgovine organima

Prema podacima Ministarstva zdravlja i drugih nadležnih organa, u Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj preprodaje organa za transplantaciju, nije bilo krivičnih prijava za ta dela, izjavila je danas direktorka Uprave za biomedicinu Danica Mihajlović.
Prema podacima Ministarstva zdravlja i drugih nadležnih organa, u Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj preprodaje organa za transplantaciju, nije bilo krivičnih prijava za ta dela, izjavila je danas direktorka Uprave za biomedicinu Danica Mihajlović.

"Svi slučajevi koji su pomenuti u medijima već su predmet istrage nadležnih organa i moramo jasno izaći sa podacima o čemu se ovde radi", rekla je Mihajlović.

Povodom vesti objavljene u "Internešenel herald tribjunu", Mihajlovićeva je rekla da Zakon o transplantaciji u Srbiji sprečava trgovinu i preprodaju organa i da su njime definisana stroga načela i principi, kao i da je usvojen evropski standard za transplantaciju organa. Ona je ukazala da transplantacija podrazumeva pripremu živih davalaca organa kao i onih koji treba da ih prime.

U postupku transplantacije učestvuje veliki broj ljudi, odnosno zdravstvenih profesionalaca koji su u obavezi da ukoliko posumnjaju da može doći do preprodaje ili trgovine, to odmah i prijave nadležnim organima, istakla je Mihajlovićeva. Prema njenim rečima, Zakon zabranjuje prodaju organa u svrhu transplantacije i lečenja, kao i oglašavanje ponuda za prodaju organa. Direktorka Uprave za biomedicinu je ukazala da je za takva krivična dela zaprećena zatvorska kazna do 10 godina.

Ona je podsetila da je od početka ove godine u Srbiji obavljeno 17 kadaveričnih transplantacija, odnosno od mrtvog davaoca, a 19 od živih donora. Prošle godine bilo je 17 kadaveričnih transplantacija, a 31 od živih donora, navela je ona.

"Internešnel herald tribjun" je u reportaži o trgovini organima naveo da se crno tržište na kome se prodaju ljudski organi poslednjih godina, u vremenu ekonomske krize, sa Dalekog istoka i Južne Amerike preselilo u Evropu, a jedna od zemalja koja je time pogođena je i Srbija. List navodi i da se crno tržište ljudskim organima, pored Srbije, prebacilo i u Grčku, Španiju i Italiju, kao i na Kosovo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.