Holandija će se žaliti na presudu za Srebrenicu

Holandska država žaliće se na presudu kojom su holandski vojnici iz sastava Unprofora proglašeni "delimično krivim" za smrt trojice bosanskih Muslimana u Srebrenici u julu 1995, saznaje se danas u Ministarstvu odbrane te zemlje.
Holandska država žaliće se na presudu kojom su holandski vojnici iz sastava Unprofora proglašeni "delimično krivim" za smrt trojice bosanskih Muslimana u Srebrenici u julu 1995, saznaje se danas u Ministarstvu odbrane te zemlje.

Apelacioni sud u Hagu ocenio je 5. jula 2011. godine da je Holandija odgovorna za smrt tri Muslimana u vreme masakra u Srebrenici 1995. godine. Okružni sud u Hagu je prethodno ocenio da su holandske trupe uživale imunitet budući da su u Srebrenici delovale pod okriljem UN i odbacio odštetni zahtev rođaka žrtava.

Apelacioni sud je, međutim, odobrio zahtev za odštetu Hasana Nuhanovića, prevodiocu holandskog bataljona u Srebrenici, i rođaku Rize Mustafića, električaru u logoru holandske jedinice.

Sud je utvrdio da je holandska država "delimično odgovorna" za smrt Nuhanovićevog oca i brata, i za smrt Riza Mustafića zato što su ih holandski vojnici izbacili iz svog logora i predali snagama Vojske RS koje su ih zatim ubile. Otac i brat Hasana Nuhanovića su, kao i Mustafić, u holandskom vojnom logoru potražili utočište, dok su pripadnici VRS razdvajali srebreničke muškarce od žena i dece u Potočarima.

Prema odluci suda, holandski oficiri koji su odlučili da iz logora izbace trojicu Muslimana, morali su znati da će ih srpske snage ubiti budući da su pre toga bili svedoci da su Muslimani u rukama VRS zlostavljani i ubijani.

Odluka haškog suda zasnovana je na činjenici da su trojica muškaraca, za razliku od hiljada drugih, fizički bili u logoru holandskog bataljona i da su ih holandski oficiri predali snagama generala Ratka Mladića, koje su ih ubile.

Holandski sud se ranije oglasio nenadležnim za tužbu Majki Srebrenice, uz obrazloženje da su holandski vojnici bili u sastavu UN, koje uživaju imunitet.

Snage VRS su, kako je utvrđeno u presudama Tribunala u Hagu, ubile više od 7.000 muslimanskih muškaraca u danima pošto su 11. jula 1995. zauzele Srebrenicu.

  • janko

    27.06.2012 17:52
    @vladimir
    pravi komentar serBende.... "oni si.... (pa valjda mozemo i mi
  • Vladimir

    27.06.2012 09:15
    heh
    Cuvar, pa slusaj, ubijanje ratnih zarobljenika, tj uniformisanih muskaraca (koji su par dana pre nego sto su pobijeni harali po srpskim selima i ubijali srpske zene i starce), jeste zlocin (realno zasluzili su ga), mada je i dalje neuporedivo sa streljanjem DECE u Kragujevcu (i to ne iz afekta nego smireno i planirano streljanje).
    Osoba koja tvrdi nesto kao ti.. ne znam.. nije tu nesto u redu.
  • cuvar

    26.06.2012 20:04
    Pa,znas Lalo,posle onoga sto su uradili oni nazovi srbi u Srebrenici,mi nemamo pravo da se bunimo za nista. Cak i streljanje djaka u Kragujevcu je maciji kasalj u odnosu na ono u Srebrenici. Nazalost....Nemci? Nemaju oni veze s tim....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.