Profesor i grupa osumnjičena za iznudu dobili minimalne kazne

Viši Sud u Novom Sadu juče je izrekao kazne za pokušaj iznude 20.000 evra od jedne novosadske lekarke.

Viši Sud u Novom Sadu juče je izrekao kazne za pokušaj iznude 20.000 evra od jedne novosadske lekarke.

Nepravosnažnom presudom prvooptuženi Marko Vuković (35) osuđen je na šest godina zatvora, dok su Bojan Prica (31) iz Čerevića i Dejan Aleksić (20) iz Veternika osuđeni na po pet godina robije. Kako je ranije za 021 rekla sudija Svetlana Tomić - Jokić, zaprećena kazna za pomenuto krivično delo iznosi od 5 do 15 godina zatvora, što znači da su optuženi uglavnom dobili minimalne kazne.

Tročlana grupa predvođena Vukovićem je pre dve godine SMS porukama i pismima koje su ostavljali ispod otirača pretila ovoj Novosađanki, preteći da će nauditi njenoj porodici. U porukama su bili navedeni tačni detalji o kretanju i interesovanjima njenog sina, kojem je, kao i osumnjičenom Aleksiću, Vuković predavao biohemiju u Medicinskoj školi.

Prvobitni plan o otmici doktorkinog sina, kako smo saznali, skovao je Vuković, i sam lekar po zanimanju. Odustao je od toga, odlučivši da pomoću pretnji od koleginice iznudi 20.000 evra. Da bi pretnje bile što uverljivije, prethodno je morao da prikupi precizne podatke o mladiću koji je, posle završene srednje škole u Novom Sadu, otišao na studije u Ameriku. Planirajući kako da to izvede, Vuković se setio bivšeg učenika Aleksića.

Žrtvin prijatelj preko fejsbuka prikupljao informacije

Aleksić je preko fejsbuka kontaktirao školskog druga i tako dobijao informacije o njegovom životu, devojci, studijama... Sve to, kao i uputstvo gde da ostavi traženu sumu, bilo je navedeno u pismu koje je Vuković napisao na svom kompjuteru s rukavicama na rukama, kako bi prikrio tragove. To mu, međutim, nije pomoglo da ne bude otkriven, jer je doktorka obavestila policiju o pretnjama.

Nekoliko dana pre hapšenja profesor je, kažu u školi, uzeo bolovanje, što je verovatno imalo veze sa planiranjem iznude. Prvi je uhapšen Aleksić, koji iza sebe ima više razbojništava. On je priznao policiji da su se Vuković, Prica i on dogovarali od kojih još Novosađana bi mogli da iznude novac, kao i da je postojao spisak imućnijih sugrađana čije su otmice planirali.

Kako je ranije saznao 021, pored profesorskog hleba koji je Vuković zarađivao predajući biohemiju u Srednjoj medicinskoj, prvooptuženi je bio angažovan i kao predsednik Saveta za zdravstvo Lige socijaldemokrata Vojvodine.

U Srednjoj medicinskoj školi ranije nisu želeli da komentarišu za Radio 021 da li je Vuković za vreme suđenja bio suspendovan sa mesta profesora ili ne. (M.S. - miodrag@021.rs)

  • Boki

    15.12.2022 18:22
    Montaža razmislite
    Ja mislim da je doktor zagrebao tamo gde se nesme tj. dirnuo je nekog od NS moćnika koji su dobri sa policijom možda one što kradu bebe?
  • Radio 021

    29.06.2012 05:37
    @ advokat
    Poštovani, komentar nismo mogli da objavimo zbog mogućnosti klevete.

    Ali vas pozivamo da nam svoja saznanja pošaljete na miodrag@021.rs, kako bismo mogli da istražimo priču.

    Lep pozdrav,

    021
  • OPA DJURDJO

    27.06.2012 20:36
    Prepošteni LIGAŠI
    Vuković prvooptuženi je bio angažovan i kao predsednik Saveta za zdravstvo Lige socijaldemokrata Vojvodine.


    LSV i organizovani kriminal? Ma nema šanse!!!

    AHAHAHAHAHAHAHAHAA!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.