Izručenje Davidovića do kraja meseca

Nemačke vlasti računaju da će vodja srpske neonacističke organizacije "Nacionalni stroj" Goran Davidović iz Novog Sada do kraja aprila biti izručen pravosudnim vlastima Srbije.

Nemačke vlasti računaju da će vodja srpske neonacističke organizacije "Nacionalni stroj" Goran Davidović iz Novog Sada do kraja aprila biti izručen pravosudnim vlastima Srbije.

Viši državni tužilac u Minhenu, Alfons Obermajer ipak napominje da postoji mogućnost da Davidović odgodi izručenje jer po ranijim iskustvima "uhapšeni uvek pokušavaju da budu proglašni nesposobnima za izdržavanje zatvorske kazne". Kako je istakao, nepredvidivo je da li će Davidović pokušati da iskoristi neku od mogućnosti za odlaganje izručenja.

Uprkos tome, "s obzirom na sadašnje stanje stvari, verovatnije je da će Davidović najkasnije do kraja aprila biti predat srpskim vlastima", poručio je Obermajer.

Osuđen zbog napada na učesnike tribine

Davidović je 3. februara uhapšen u Traunštajnu u Nemačkoj, na osnovu poternice srpskog Interpola, pošto je napustio Trst u kojem je čekao odluku italijanskog pravosuđa o izručenju Srbiji. Apelacioni sud u Trstu je septembra prošle godine usvojio zahtev srpskog Ministarstva pravde za ekstradiciju i doneo odluku da se Davidović izruči Srbiji, ali je na tu odluku odbrana okrivljenog uložila žalbu.

Davidović je osuđen na godinu dana zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, pošto je sud utvrdio da je, krajem 2005. godine, bio u grupi koja je upala na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde su verbalno i fizički napali učesnike. Okrivljeni se nije odazvao pozivu za izdržavanje kazne, pa je Opštinski sud u Novom Sadu, marta 2009. godine, izdao za njim poternicu.
  • Anonimus@

    15.04.2010 14:40
    Dobro si rekao. Pozer-fašista. Umesto da se idioti sklanjaju sa strane, daje im se besplatna reklama.
  • sosa

    15.04.2010 14:00
    Molim vas da više ne pominjete tog IDIJOTA i da mu ne pravite rekalmu, nego lepo kad ga osude, a vi nam javite!!!
  • 15.04.2010 12:37
    Samo da podsetimo. Nisu na toj tribini jedini ekstremisti bili Davidovic i njegovi. Na tribini je bio prisutan i crnogorski lingvisticki ekstremista (iako filozof a bez ikakvog obrazovanja lingviste) Milenko Perovic koji nedugo zatim "izmislio" nova slova u crnogorskom jeziku i pokusava da ih uvede u upotrebu... Nailnici nad jezikom su vece zlo od nekih tamo pozera-fasista.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija