Završne reči za nesreću u Kisačkoj

U Višem sudu za danas je zakazano iznošenje završnih reči na suđenju za saobraćajnu nesreću koja se dogodila 25. decembra prošle godine na uglu Kisačke i Dositejeve ulice, a u kojoj su poginule dve osobe.

U Višem sudu za danas je zakazano iznošenje završnih reči na suđenju za saobraćajnu nesreću koja se dogodila 25. decembra prošle godine na uglu Kisačke i Dositejeve ulice, a u kojoj su poginule dve osobe. Za izazivanje nesreće, optužen je Novosađanin Dragan Racić (23), koji se sumnjiči da je upravljajući "audijem" naleteo na "jugo" u kojem su se nalazili Nebojša Nikolić (1964) i Aleksandar Kalajdžić (1965). Nikolić i Kalajdžić su poginuli, a Racić je ostao nepovređen.

Advokat supruge poginulog Nikolića, Dragan Gojković, kaže za Radio 021 da efikasnost sudskog rešavanja ovog predmeta, treba da služi za primer. "Mislim da to ne bi trebalo da bude neki presedan. To bi trebalo da bude svojstveno svim postupcima koji se vode u zgradi suda. Vrlo koncizni dokazi su skoncentrisani u istražnom postpuku, tako da u glavnom pretresu ostaje da se preistpitaju ti dokazi i kao u ovom slučaju, da se presuda donese vrlo brzo i efikasno", kaže Gojković.

Vozio 170 kilometara na sat

U slučaju Dragana Racića na suđenju u četvrtak, sudsko veće odbilo je pokušaj odbrane da ospori veštačenje, kojim je utvrđeno da je osumnjičeni u trenutku nesreće vozio 170 kilometara na sat. Testiranje je pokazalo da je Racić u trenutku sudara imao 2,24 promila alkohola u krvi.

Racić se nalazi u pritvoru, a prvostepena presuda u ovom slučaju, očekuje se tokom nedelje.

Ni nakon sedam godina do pravosnažne presude

Ipak, kada je reč o saobraćajnim nesrećama, u većini slučajeva sudovi odugovlače s izricanjem presuda, a same kazne su veoma blage. Primer za to je udes u kojem je poginuo voditelj Radija 021, Srđan Spasojević ili Đani Butkaj. Nesreća se dogodila pre više od sedam godina, a tek sada je donesena prvostepena presuda kojom je izazvač sudara, Danijel Skorupan iz Golubinaca, osuđen na godinu dana zatvora.

Supruga našeg nastradalog kolege, Deana Spasojević Ivančić, kaže da je suđenje u početku išlo relativno brzo, ali da je nakon što je Vrhovni sud usvojio žalbu okrivljenog, slučaj ponovo vraćen na početak: "Onda je tužilaštvo prekfalifikovalo delo s umišljaja u nehat, pa je predmet spušten na tadašnji Opštinski sud u Novom Sadu. Kod postpuajuće sudije predmet je stajao oko godinu dana, a da nije zakazano ni jedno ročište. Onda je ponovo počelo zakazivanje, pa je to trajalo oko godinu dana, pa je sudija zatražila svoje  izuzeće, zato što su moji punomoćnici navodno iskazali pristasnost u njeno postupanje". Deana Spasojević Ivančić kaže da je od reforme pravosuđa, postupak završen u dva pretresa u roku od mesec dana, te da sa njenog stanovišta visina kazne nije bitna, koliko je bitno da se postupak ne odugovlači. (D.S.)

 

  • pawlle

    31.05.2010 11:25
    bojana jel imas neki problem sto se tice ove teme?????????????????inace oko za oko , a znaci ni posle 7godina nije doneta presuda za Djanija iako je onaj manijak isao u suprtnom smeru
  • bojana

    07.05.2010 11:26
    ...
    Dosta vise price o tome...
  • mokronoge

    27.04.2010 11:51
    Presuda 5 godina zatvora za dvostruko ubistvo, zbog mladosti i to kakve razuzdane, bahate...MLADI DIVLJAJTE PO ULICAMA, PIJTE, DROGIRAJTE SE, PLJAČKAJTE NE MOŽE VAM NIKO NIŠTA jer ste MLADI tako obrazlaže sudija!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.