Zdravstvene ustanove ne reaguju dovoljno na nasilje u porodici

Poslednji od sedam sastanaka posvećenih ulozi zdravstvenih ustanova u zaštiti žena od nasilja u porodici i u partnerskim odnosima održan je danas u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.
Poslednji od sedam sastanaka posvećenih ulozi zdravstvenih ustanova u zaštiti žena od nasilja u porodici i u partnerskim odnosima održan je danas u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Istraživanje Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalni politiku i demografiju o odgovoru zdravstvenih ustanova na teritoriji Vojvodine na nasilje u porodici ukazalo je na potrebu obuke zdravstvenih radnika o primeni protokola u vezi sa postupanjem u ovakvim slučajevima, kao i njihovog sistematskog, pravilnog evidentiranja.

U Vojvodini se sprovodi i Program za zaštitu žena od nasilja u porodici i u partnerskim odnosima za period od 2015. do 2020. godine, a koji je predstavila načelnica u nadležnom pokrajinskom sekretarijatu Biljana Delić. Ona je istakla da bi Program već ove godine u zdravstvenim ustanovama trebalo da obezbedi evidentiranje slučajeva nasilja u porodici.

Direktor Doma zdravlja u Inđiji prim. dr Vasa Petrović smatra da bi žene koje se lekarima obrate zbog porodičnog ili partnerskog nasilja trebalo smatrati hitnim slučajevima zbog velikog rizika od nasilja po zdravlje i bezbednost žrtava.

Zamenica pokrajinskog ombudsmana za ravnopravnost polova Danica Todorov ocenila je da su zdravstvene ustanove uzdržane u njihovom odgovoru na nasilje u porodici. Uprkos tome što je tokom proteklih godina učinjen značajan pomak, evidentno je da zdravstveni radnici često ne shvataju koliki je njihov značaj u otkrivanju i dokumentovanju slučajeva nasilja u porodici i u partnerskim odnosima. Iskustvo je takođe pokazalo i da žrtve nasilja koje se obrate zdravstvenim ustanovama vrlo često odustaju od prijavljivanja ovih slučajeva policiji.

U diskusiji je ukazano da se nasilje kao model ponašanja u našem društvu toleriše i nedovoljno, odnosno neadekvatno sprečava i kažnjava. Žrtve zaštitu najčešće zatraže zbog toga što više ne mogu da ga izdrže, jer se boje za svoj ili život drugih članova porodice, a ne nužno zbog toga što znaju svoja prava ili smatraju da je nasilje prema njima kao ženama ili osobama sa manje moći neprihvatljivo. Zbog toga presudnu ulogu u prevenciji nasilja ima edukacija od najranijeg uzrasta, o njegovoj štetnosti po društvo u celini, ali i o konkretnim koracima koje treba preduzeti u susretu sa osobom koja je doživela nasilje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.