"Tradicionalni simboli" Vojvodine ipak nisu usvojeni

Poslanici Skupštine Vojvodine nisu prihvatili da se uz zvanične simbole pokrajine uporedo ističu srpska trobojka i grb iz 1848. godine.

Poslanici Skupštine Vojvodine nisu prihvatili da se uz zvanične simbole pokrajine uporedo ističu srpska trobojka i grb iz 1848. godine.

Za predlog se izjasnilo 50 poslanika, protiv je bilo njih 10, a od glasanja su se uzdržala 42 poslanika.

Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine bili su protiv te odluke, a predstavnici Demokratske stranke su prilikom glasanja bili uzdržani, iako su ranije najavljivali da će odluku podržati. Kako su obrazložili, razlog što to ipak nisu učinili je "što nije postignut opšti konsenzus". Šef poslaničke grupe DS-a Borislav Novaković rekao je da su poslanici te stranke bili uzdržani jer su, nakon dužeg razmišljanja, zaključili da je izostala široka javna rasprava o izgledu tradicionalnih simbola Vojvodine.

Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine najavili su ranije da će glasati protiv, navodeći da ta stranka nije podržala ni Statut Vojvodine jer se, posle usaglašavanja tog akta sa Ustavom, u novom tekstu našla i odredba o isticanju "tradicionalnih simbola". Iz LSV tvrde da Vojvodina ima svoje simbole, grb i zastavu, koje je njena skupština izglasala pre 11 godina i da je za tu stranku neprihvatljiv taj predlog o tradicionalnim simbolima. Ti simboli su, prema njihovoj oceni, predloženi samo na osnovu "opšteg utiska predlagača".

SNS: DS brutalno pregazio dogovor

Funkcioner SNS Predrag Matejin optužio je DS da je "brutalno pregazio" dogovor koji je postignut na kolegijumu skupštine. Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da svaka poslanička grupa može da menja svoje stavove do momenta glasanja. Pastor je odbio zahtev SNS-a da se otvori dodatna skupštinska rasprava pošto je DS promenio stav i objasnio da bi na taj način bio prekršen Poslovnik o radu Skupštine Vojvodine.

Predlog su podneli članovi Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Pokrajine, profesori novosadskog Pravnog fakulteta Slobodan Orlović i Branislav Ristivojević. Obrazlažući odluku, Orlović je rekao da je to "poslednji korak u pokrajinskom parlamentu kojim će biti zaokružena pravna priča o donošenju i sprovođenju Statuta Vojvodine".

Supštinski Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja pokrajine usvojio je ovaj predlog 13. marta, većinom glasova. Tada su protiv bili samo članovi LSV.

Komentari 137

  • Nišlija

    25.03.2015 18:41
    @V
    "možeš da http://www.2ndchance.info/pawlickcat-imageSmfl.jpg fašistima!"

    Šta je bilo, ponestalo ti i izmišljenih argumenata, pa si počeo da se gubiš. Pošto vidim da je tako više neću gubiti vreme sa tobom.

    Inače ova slika je kao portret vojvođanerskih fašista, savršeno oslikava kakvu inteligenciju imate i šta najviše volite da radite po ceo dan.
  • v

    25.03.2015 00:23
    @Nišlija - Da se
    nadovežem na moj predhodni komentar.Ja u mojim komentarima mislim sam na fašiste poput "V" i "@Nislija" , a ne na pošten narod Vojvodine koji želi da živi normalno u svojoj državi.

    možeš da http://www.2ndchance.info/pawlickcat-imageSmfl.jpg fašistima!
  • Nišlija

    22.03.2015 10:56
    Da se
    nadovežem na moj predhodni komentar.Ja u mojim komentarima mislim sam na fašiste poput "V" i "@Nislija" , a ne na pošten narod Vojvodine koji želi da živi normalno u svojoj državi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".