Subotica: Usvojen program zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta

Na osmoj, vanrednoj sednici Skupštine grada, usvojen je Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Subotice.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u javnom vlasništvu je 18.319 hektara poljoprivrednog zemljišta, a Programom izdavanje predviđeno je da se poljoprivrednicima ponudi 14.695 hektara, jer prema novom zakonu trećina površine treba da bude data potencijalnim investitorima.

Po rečima šefa gradskog odseka za poljoprivredno zemljište Grgura Stipića, podaci dobijeni iz katastra razlikuju se od onih prethodnih godina, kada je na evidenciji bilo oko 16.000 državnih oranica.

- Radna grupa je pregledala svaku parcelu i dala jasno obrazloženje da li spada u poljoprivredno zemljište ili ne. Prema sadašnjem zakonu, najveći deo zemljišta će se izdati stočarima na osnovu prečeg prava. Iako je zakonom predviđen jedan hektar po jednom uslovnom grlu, mi smo to morali da smanjimo jer je utvrđeno da 192 ratara ima 19.000 grla - objasnio je Stipić.

Zahvaljujući zakupu zemljišta u budžet grada će se sliti oko 127 miliona dinara.

Poljoprivrednici su još pre nekoliko meseci negodovali zbog novog zakona o poljoprivrednom zemljištu, a ovim programom sve će biti dato stočarima i ništa neće ići na licitaciju.

Autor: Novosti

  • zivan

    20.04.2016 17:27
    Taccno je da sve ide stoccarima i to za 70 evra po hektaru. Jeste da su uzgajivacci krava i svinja u nezamislivo tesskoj situaciji, ali ovo je, ipak, izuzetno niska cena...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.