Vrbas: Saradnja policije i Centra za socijalni rad

U Vrbasu je u toku pilot projekat, prvi takve vrste u Vojvodini, u kojem se institucije i organizacije zajednički suočavaju sa socijalnim problemima, rastom siromaštva i nasiljem u društvu.

Teška socijalna situacija i trend rasta siromaštva, nisu zaobišli ni Vrbas, koji je među bogatijima u okruženju, te je tamošnji Centar za socijalni rad prepun korisnika.

"Ljudi ne mogu sebi bukvalno priuštiti lek. Što je gora situacija u društvu, a samim tim i u opštini, mi imamo više korisnika. To znači i veće izdatke za socijalnu pomoć i i za jednokratne novčane pomoći, a sve više korisnika i za narodnu kuhinju. Opština Vrbas je finansijer i velikog broja drugih usluga koje pruža Centar, pomoć za polazak u školu odnosno školski pribor, za nabavku ogreva, a preuzet je i deo zdravstvenih usluga u vidu participacije za lečenje", kaže Nadica Cap, socijalni radnik u Centru za socijalni rad.

Takođe, u Centru za socijalni rad suočavaju se i sa porastom broja prijava zbog nasilja, a posebno nasilja u porodici. "U toku prošle godine je bilo prijavljeno oko 80 slučajeva nasilja, najčešće je nasilje nad ženama, odnosno u 72 odsto slučajeva su žrtve bile žene, dok je u samo 8 slučajeva žrtva bila muškog pola. Maloletnička delikvencija takođe predstavlja veliki problem. Potpisani protokoli i sporazumi o saradnji sa drugim institucijama sa teritorije opštine mnogo pomažu u svakodnevnom radu", kaže Darja Radović - Krčmar, psiholog u Centru za socijalni rad.

Kroz razmenu informacija i projekte Centar za socijalni rad je umrežen u međuresorni tim sa institucijama i organizacijama kao što su Crveni krst, odeljenje psihijatrije Opšte bolnice Vrbas, a posebno je dobra saradnja sa policijskom stanicom Vrbas. Vladimir Glođović, načelnik policijske stanice kaže da je Policijska stanica Vrbas jedina stanica na teritoriji Vojvodine koja primenjuje projekat "Policija u lokalnoj zajednici" pored još dve policijske stanice na teritoriji Republike Srbije.

Pored lokalne samouprave koja je projekat pomogla finansijski i organizaciono, Glođović ističe izuzetnu saradnju sa lokalnim sudom koji ima jedinicu u Vrbasu, kao i tužilaštvom u Vrbasu i Centrom za socijalni rad. Cilj je da se policijska stanica kroz razne projekte i aktivnosti približi građanima i pomogne lokalnoj zajednici u skladu sa potrebama vremena. Za nepunih godinu dana od početka implementacije programa, rezultati su ohrabrujući i projekat će nastaviti da se primenjuje tokom cele 2016. godine.

Ova saradnja je novost za Vrbas, i ostaje da se vidi kakvi će biti dugoročni rezultati.

  • Inspektor Višekruna

    13.05.2016 19:30
    ?
    A šta je tu novo?
    Pa navedene institucije, sarađuju i u ostalim opštinama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.