Kikinda: Likvidacija fabrike "Prima produkt" već izvesna

Nekada uspešna Fabrika za preradu povrća "Prima produkt" iz Kikinde doživela je potpuni poslovni krah, pa će najverovatnije po okončanju stečajnog postupka uslediti likvidacija.

Za 27. maj u Privrednom sudu u Zrenjaninu na zahtev stečajne upravnice Jelice Vukolić zakazano je ročište, na kome će poverioci sagledati kako da nadoknade štetu nastalu u ovom preduzeću.

U "Prima produktu" je stečaj pokrenut 4. novembra prošle godine, a zbog potraživanja od oko 10 miliona evra zatražila ga je "Nova Agrobanka" u stečaju. Privredni sud u Zrenjaninu je tada doneo rešenje o pokretanju stečajnog postupka, zbog toga što u "Prima produktu" nije postupano po unapred pripremljenom planu reorganizacije utvrđenom 27. marta 2014. godine.

Sa tolikim dugovanjima preduzeća prema bankama i fondovima osim stečaja nije bilo drugog izlaza, jer su potraživanja u isto vreme bila svega 11 miliona dinara. Za sada nema zainteresovanih poverilaca koji bi kroz oživljavanje proizvodnje došli do svojih potraživanja. Sunovrat kikindske "Prime", svojevremeno jedne od vodećih fabrika za preradu voća i povrća traje još od momenta privatizacije 2003. godine, mada je u to vreme slovila za profitabilnu i finansijski stabilnu firmu, ali su njene nove gazde nastojale da što pre izvuku profit, piše Dnevnik.

"Prima" je ubrzo kreditno zadužena, privatizacija poništena, pa je fabriku potom kupio Stojan Ždrnja iz Subotice dajući joj novo ime "Prima produkt". Usledilo je nekoliko godina uspešnog poslovanja sa orijentacijom na preradu i konzerviranje graška i kukuruza šećerca. Vlasnici su se dalje menjali, a sudbinu firme su zapečatili članovi porodice Nebojše Čovića i njihova kompanija FMP, kao poslednji vlasnici uoči pokretanja stečaja.

Jedno vreme skoro celokupna proizvodnja išla je u izvoz u Rusiju, ali zbog pada rublje i taj posao je stao. Ugašena je sopstvena proizvodnja, pa su pogoni radili samo uslužno za druge, što je kratko potrajalo. Preduzeće je pre dve godine zapalo u gubitke i nije moglo radnicima da izmiruje ni minimalne plate niti obaveze prema državi, a prestanak proizvodnje usledio je kada su zbog neizmirenih računa pre nešto više od tri meseca isključeni gas i struja.

  • Piksi

    20.01.2017 09:24
    Laz
    Sve kompanije koje su navedene u tekstu su upropaštene za vreme "sposobne" vlasti DS+LSV+DSS+G17+,... od 2000. do danas.
    2000. kad su nam navedeni, na čijem čelu su bili "experti": Milešević, Panić, Radaković, Borovac, Melankovi, Kikica;... uveli "demokratiju" sve te firme su radile i to DOBRO radile. Kada su oni i njihove stranačke gazde u BGD preuzeli vođstvo kako bi nas odveli u "bolji život" Kikinda je postala grad iz kojega se beži jer nema posla ni budućnosti. Ono u čemu su te vođe uspele je da sebi i svojim pokolenjima obezbede ne "bolji" već "bogati život", a radnike navedenih firmi su doveli na ulicu i u bedu. Zato - NEMA LAGANJA I PODMETANJA - nije SNS kriv za propast kikindske privrede i Kikinde...
  • diksi

    13.05.2016 14:16
    Sposoban gradonacelnik
    Dok vlast kosi travu i sadi drvece, otvara decije festivale, grad se gasi i tone. Polako katanac stavljaju Prima, Banini, Toza, Livnica. A i Metanol se uskoro prodaje zbog niske cene sircetne kiseline na ruskom trzistu i konkurencije sa kojom ne moze firma da se izbori. Dakle grad iz kojeg treba hitno pobeci. Toliko o sposobnosti Markova i njegovih najblizih saradnika. Dobro su obezbedili samo clanove svoje uze i sire porodice. Sve ostalo sto se prikazuje nema veze sa istinom i zdravom logikom. Grad mrtvih dusa. Ako ne vide sta cine tim je tuga veca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina