Zrenjanin: Nema zainteresovanih lekara za rad u Nemačkoj

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Zrenjaninu je 20 lekara i jedan lekar specijalista, a na konkurs za posao u Nemačkoj nije se javio niko.

U pitanju su uglavnom mladi ljudi, između 25 i 29 godina, a samo njih četvoro su između 30 i 34 godine. Jedan lekar čeka na posao 22 meseca, a ostali do osam meseci. Njih troje imaju radno iskustvo, dok su ostali bez radnog staža. Najviše je žena, čak 16.

Šta je razlog što se mladi lekari, koji čekaju posao, ne odlučuju da karijeru nastave u Nemačkoj, teško je reći. Najverovatnije je u pitanju nedovoljno znanje nemačkog jezika. Kako za Dnevnik kažu u zrenjaninskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, lekari koji bi da rade u Nemačkoj morali bi da vladaju nivoom B2, što nije konverzacijski nemački, nego književni.

U Medicinskoj školi učenici svakog smera su obavezni da uče jedan strani jezik kao redovan nastavni predmet. Učenici mogu da izaberu engleski, nemački ili ruski. Već kod upisa u srednju školu oni se odlučuju koji će jezik nastaviti da uče, ali taj jezik su morali učiti u osnovnoj školi. Đaci se uglavnom opredeljuju za engleski, a nemački jezik uče uglavnom učenici koji nastavu slušaju na mađarskom. Ruski uči tek njih nekoliko. A što se propusti u školi, mora se negde nadoknaditi.

"Imamo sve više interesovanja za učenje nemačkog i sve grupe su nam pune. Nemački uče i oni koji bi da se zaposle kao geronto-negovateljice i kao medicinske sestre, ali imamo i lekara. Nemački se do nivoa B2, koji je književni nemački, može naučiti za godinu i po dana u grupi ili za nešto kraće vreme kroz individualan rad, koji je mnogo intenzivniji", kažu u Akademiji "Oksford".

  • PACIJENT

    17.05.2016 20:07
    Tamo rade samo za platu i ne mogu sa državne klinike da šalju u privatnu od koje dobijaju proviziju.A ne mogu da uzimaju ni mito.Kad im sve to sabereš, ovde mogu više da zarade,.Obavestile ih kolege koje su se preračunale pa otišle.
  • pawlle

    17.05.2016 19:14
    zato sto su svi otisli
  • zivan

    17.05.2016 08:51
    A u Becckereku se nekada ravnopravno i ravnomerno govorilo na tri jezika, nemacckom, madjarskom i srpskom. Danas ni doktori ne znaju jezik zemlje cciji doseljinici su izgradili grad na Begeju i urbanizovali ccitavu Vojvodinu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.