Senta: Komisija ispituje preuzimanje šećerane

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije objavila je da je po službenoj dužnosti nastavila postupak ispitivanja koncentracije, pokrenut na osnovu prijave kompanije Sunoko koja je kupila kompaniju Star šećer u Senti.

Navodi se da bi ovom transakcijom Sunoko, koja posluje u okviru MK grupe Miodraga Kostića, istovremeno stekao i kontrolu nad njegovim zavisnim društvom, šećeranom Te-To iz Sente. Komisija je utvrdila da bi sprovođenjem prijavljene koncentracije, kompanija Sunoko dodatno učvrstila svoj položaj na tržištima otkupa šećerne repe, proizvodnje šećera preradom šećerne repe i prodaje šećera.

"Budući da su Sunoko i šećerana Te-To iz Sente direktni konkurenti na ovim definisanim relevantnim tržištima i da je Sunoko najjači učesnik na njima, Komisija će u ispitnom postupku dodatno ispitati i oceniti sve zakonom propisane kriterijume na osnovu kojih se utvrđuje dozvoljenost koncentracije, a koji su propisani članom 19. Zakona o zaštiti konkurencije", objavila je ta agencija.

Kompanija Sunoko kupila je šećeranu u Senti koja je do sada bila i vlasništvu italijanske firme Star, a za tu kupovinu potrebno je i odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije.

Sunoko ima tri fabrike u Srbiji: u Vrbasu, Pećincima i Kovačici, i najveći je domaći proizvođač i izvoznik šećera.

Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić izjavio je za "Blic" da je Komisija za zaštitu konkurencije zatražila dodatnu dokumentaciju zbog istražnog postupka u vezi s kupovinom šećerane u Senti i dodao da veruje da će dobiti saglasnost za kupovinu te šećerane.

On je rekao i da sada proizvode 350.000 tona šećera u Srbiji godišnje, što je 150.000 tona više nego što bi trebalo Srbiji.

"Kupovinom šećerane u Senti, proizvodićemo još više, ali ćemo biti spremniji i za ulazak u EU", rekao je Kostić i dodao da je šećerana u Senti trenutno "u ogromnoj blokadi i da bi mogla da ode u stečaj".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina