Novinari Mađar soa: SVM sprovodi cenzuru

Novinari jedinog dnevnog lista na mađarskom jeziku u Srbiji, Mađar soa (Magyar Szo) optužili su Savez vojvođanskih Mađara da sprovodi političku cenzuru u tom mediju.

Oni su u pismu upućenom državnim i međunarodnim institucijama, kao i udruženjima koja se bave medijskim slobodama, upozorili da SVM, proglašava "nepoželjnima" određene teme i političare u medijima čiji je osnivač Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, kao i da to radi i sa novinarima, piscima i javnim ličnostima, kojima je oduzeo mogućnost da se čuje njihovo mišljenje.

Kako se navodi u otvorenom pismu, urednici poput Čabe Presburgera smenjeni su sa svojih funkcija u tom listu pod šturim objašnjenjima, nakon čega je na mesto glavne urednice postavljena Marta Varju, "koja brzo i efikasno ograničava kritiku i otpušta novinare". "Nacionalni savet je danas telo koje je u celosti postalo jednopartijsko, i kojim upravlja SVM, što u mnogome određuje ton medija kojima je osnivač, a posebno je u listu Mađar so samocenzura svakodnevna pojava, a većina novinara ni ne pokušava da piše kritičkim tonom o toj stranci", ocenili su novinari.

Kako su objasnili, cenzura u tom mediju je dosegla toliki nivo da se, osim mišljenja i izveštaja o aktivnostima funkcionera SVM-a, ne sme objaviti ništa što ima veze s drugim političarima iz mađarske zajednice, što su podaci iz tek završene predizborne kampanje za aprilske izbore u Srbiji. "Iz svega toga proizilazi da SVM, instrumentalizacijom Nacionalnog saveta Mađara, zloupotrebljava mehanizme koje obezbeđuje manjinska autonomija, i istu koristi da bi stavila pod apsolutni stranački uticaj list Mađar so", ocenili su zaposleni u tom listu.

Pismo je potpisalo 14 novinara Mađar soa, koji su podsetili i na problematično izveštavanje tog medija po pitanju izbeglica, zbog čega su reagovala novinarska i udruženja koja se bave zaštitom ljudskih prava. "Vojvođanska mađarska zajednica je trenutno u krizi, iseljavanje Mađara je poprimilo do sada neviđene razmere, a tim problemom se ne bavi niko. Mi ne možemo gledati mirno kako nam ispražnjavaju redakciju i kako nas onemogućavaju u stručnom, moralnom i egzistencijalnom smislu, obazirući se samo i isključivo na interese jedne manje grupe", naveli su novinari.

Novinari su pismo poslali na adrese više od 50 međunarodnih institucija kao što su Savet Evrope, Evropski ombudsman, OEBS, kancelarija Delegacije EU u Srbiji, Direktorat za proširenje EU, predstavnici Evropskog parlamenta, kao i na adrese domaćih udruženja novinara, Saveta za štampu i Zaštitnika građana.

  • pop

    07.06.2016 21:14
    pista je izgleda slab na marte marta tamo marta vamo
  • Nindza Kornjacleone

    07.06.2016 13:35
    Sta ocekivati od stranke koja je vazda na vlasti.
  • Molim Vas

    07.06.2016 13:35
    sad
    Molim lepo gosn Pastor sprovodi unutrašnju politiku SNS-a, gospodo iz medija ove stvari se rade od kraja 2012, niste ovo osetili jer SVM nije bio u koaliciji sa SNS.
    Ono što sam već predložio i opet predlažem da Mađarski narod formira stranku koja će zameniti odnosno pobediti interesni SVM, naravno stranku demokratske orijentacije koja će se boriti ne samo za slobode i prava Mađarskog naroda nego i svih Građana i Građanki ove države.
    Imate stranku SVM koja je ušla u koaliciju sa strankom koja u programu ima ograničenje APV, pa vi vidite šta njih vodi-vlast i lični interes.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.