Bač: Školama bolje grejanje, Norveška dala 53.000 evra

Opština Bač raspisala je javni konkurs povodom realizacije projekta "Povećanje energetske efikasnosti u školama kroz nabavku i ugradnju kotlova na drveni i agro pelet" nakon potpisivanja ugovora sa Norveškom ambasadom.

Dobijanjem donacije od Kraljevine Norveške u vrednosti od 53.000 evra, Opština Bač obezbedila je istu sumu, kako bi se realizovao projekat vredan 106.000 evra za ugradnju kotlova u škole.

- Projektom je obuhvaćena zamena postojećeg dotrajalog sistema grejanja i prelazak na drveni i agro pelet u osnovnim školama "Jan Kolar" u Selenči, "Aleksa Šantić" u Vajskoj i Predškolskoj ustanovi "Kolibri" u Baču, što će za lokalnu samoupravu značiti mnogo, u smislu smanjenja troškova grejanja obrazovnih ustanova koji su tokom grejne sezone izuzetno visoki zbog zastarelih kotlova i instalacija - kaže predsednik Opštine Bač Dragan Stašević.

Zamenom starog sistema grejanja, uštedeće se, pored jeftinijeg ogreva, ostvariti i u delu održavanja, najviše iz razloga jer je stara oprema zahtevala konstantne popravke i remont. Dodatna sredstva koja nastanu kroz uštede biće uložena u druge projekte koji se odnose na unapređenje energetske efikasnosti u ostalim školama koje nisu obuhvaćene ovim projektom, kao i javnim ustanovama. Završetak svih projektnih aktivnosti se očekuje u avgustu ove godine.

- Korišćenje obnovljivih izvora energije, bitno je ne samo za trenutno rešavanje problema nedostatka energije i njegove visoke cene, nego i zbog stalnog iscrpljivanja fosilnih goriva i rastućih problema zagađenja životne sredine - kaže Stašević i dodaje da Opština ovim projektom želi da potvrdi svoje namere da bude energetski nezavisna zajednica, koja vodi brigu o zaštiti životne sredine i brigu o deci koja su Opštini Bač prioritet.

Opština je i u prethodnom periodu ulagala u proširenje i adaptaciju PU "Kolibri" Bač, zatim ograđivanje vrtića i škole u Selenči, kupovinu autobusa za besplatan prevoz učenika, postavljanje video nadzora u školama, kao i redovnu isplatu stipendija. U lokalnoj samoupravi polaze od toga da su obrazovanje i vaspitanje neodvojivi delovi sistema brige o deci. Važan aspekt u realzaciji ovog projekta je i korišćenje lokalnih resursa za grejanje uz vođenje računa o zaštiti životne sredine.

Opština Bač će i u narednom periodu nastojati da obezbedi sredstva iz različitih izvora finansiranja, kako domaćih, tako i međunarodnih, kako bi se školama i vrtićima pružila puna podrška u realizaciji projekta za kojima trenutno postoji potreba kao što su rekonstrukcija krova, zamena dotrajale stolarije i slično, čime smatraju da će kvalitet nastave i boravak učenika i nastavnika u školama podići na još viši nivo.

  • Lazar

    21.06.2016 23:28
    Hvala Norveska.
  • Partijski sekretar

    21.06.2016 22:05
    Ne lupetaj
    Molim vas da zatražite uvid u dokumentaciju i da onda, argumentovano, tvrdite ovo što pišete. Jer, baš ste nalupetali.
  • Kako će biti utrošen

    21.06.2016 14:12
    Cena cevi za grejanje je upravo postala duplo skuplja, nabavka preko Perine firme.
    Podizvođač Đokine firme, koja je podizvođač firme kuma partijskog sekretara, počinje radove. jer je pobedila na tenderu, na kome je bila jedini učesnik, i jedina zadovoljila zahteve. U međuvremenu se pravi ankes ugovora, zbog novonastale situacije.
    Tako Steva vrši nabavku dodatne količine materijala, kako ne bi stao ceo posao, a mora biti završen do jeseni. Znači, interventno.
    Uskoro, ustanovljava se da 53.000 eura nije dovoljno za izgradnju kotla sa 20 radijatora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".