Subotica: Stigli povoljni krediti iz Mađarske za vojvođanske Mađare

Vlada Mađarske odobrila je više od 900 zahteva za kredit, u ukupnom iznosu od 580 miliona dinara, a sredstva su namenjena za poljoprivrednike i preduzetnike Mađare iz Vojvodine.
Na prvi konkurs stiglo je oko 2.400 zahteva za kredit, a posle ocene stručne komisije u Mađarskoj, odobreno je više od 900 kredita. Međutim, predsednik Fondacije "Prosperitati" Balint Juhas ističe da će oni koji ovoga puta nisu uspeli da dobiju kredit, imati novu priliku već na jesen, kada će biti raspisan novi konkurs na kome će biti odobreno isto toliko sredstava.
 
"Ovim je raspoređena trećina od pet milijardi forinti koje je Vlada Mađarske namenila ove godine, a većina kredita je tražena zbog kupovine poljoprivredne mehanizacije. Do kraja godine biće otvorena još dva konkursa", kaže Juhas.
 
Naime, mađarska Vlada će u cilju osnaživanja vojvođanskih Mađara u naredne tri godine kreditirati privrednike i poljoprivrednike sredstvima od 50 milijardi forinti, odnosno oko 160 miliona evra, od čega će 20 milijardi forinti biti dato kao nepovratna pomoć, dok će ostalih 30 milijardi poljoprivrednici i preduzetnici dobiti putem povoljnih kredita. 
 
Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora istakao je da ovaj projekat nije u interesu samo vojvođanskih Mađara već cele Srbije.
 
"Pored neposredne pomoći koju dobijaju korisnici kredita, porez na promet od upotrebe ovih sredstava ulazi u državnu kasu Srbije. Pored toga, ono što se realizuje kroz ovaj projekat, utiče i na povećanje bruto domaći proizvod Srbije", podsetio je Pastor.
 
Pravo učešća na jednom od deset konkursa imaju pravna lica i poljoprivrednici sa teritorije Vojvodine, koji poseduju dvojno srpsko-mađarsko državljanstvo. 
 
Isplata kredita sa prvog konkursa počeće ovih dana putem Fondacije "Prosperitati" u Subotici.
  • hunor

    02.07.2016 09:20
    kupovina glasova i marketing viktora orbana. svm, sns, orbanova stranka, sve su to iste desnicarsko populisticke stranke koje ne znaju da urade nista osim da plase i zamajavaju narod nebitnim aferama, dok pune sopstvene dzepove.
  • Mađar

    01.07.2016 13:01
    @Slovak
    Pa i nas Mađara je bilo '91 345.000 a po popisu 2011 250.000, za 20 godina skoro 1/3 se odselila, a od 2011 ko zna koliko nas je još otišlo sa mađarskim pasošem. Sela i gradovi se prazne i dece je sve manje, slično je i sa braćom Lalošima. Ostaće samo bosanci i krajišnici, valjda neće poludeti bez nas.
  • Nervirach

    01.07.2016 12:22
    Slovak, pa dobro. Ako su mene lagali i ja lazem vas. Izvinte onda. Nego, nek pomazu bilo kako kad ovi ,,nasi" pomazu samo Dodika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".