Revolt đaka generacije: Govor maturantkinje o korupciji u obrazovanju

"Pravda ne postoji, jednakost je iluzija!", uzviknula je Jovana Todorović, đak generacije Zrenjaninske gimnazije, na svečanosti nakon dodele Vukovih diploma.
Ona se kritički osvrnula na pojave kojima je bila okružena dok je pohađala školu u kojoj je nizala samo petice.
 
"Imala sam mogućnost da napišem kliše koji je primenjivan godinama i da ređam hvalospeve ili da ostanem verna sebi i kažem ono što je poželjno prećutati. Poslušala sam svoju savest", ističe Jovana, koja je rekla da je "za prolazak kroz Zrenjaninsku gimnaziju poželjno imati vezu", kao i da "nije zadivljena tolikim brojem vukovaca, jer iza svake diplome ne stoji znanje".
 
Postoje, istakla je, "privilegovana odeljenja u koja su svesno upisana deca uticajnih roditelja, preko kojih profesori ostvaruju svoje interese". Ona je zahvalila profesorima za koje misli da časno obavljaju svoj posao, pa je, pored ostalog, rekla da je zbog profesorke fizike zavolela taj predmet i da joj je žao što je bila na društvenom smeru.
 
"Živimo u kriznim vremenima. Kriznim i u duhovnom i u materijalnom smislu. Stoga, sačuvajte gimnaziju. Ona treba da bude ono što je nekad bila. Ona je sposobna da iznedri intelektualce koji su preko potrebni našem narodu", poručila je najbolja učenica. Jovana kaže da nije kritički govorila zato što joj se bilo ko lično zamerio. Ako je već trebalo da se osvrne na školovanje, nije htela da laže, prenosi Politika.
 
"Videla sam da se većina đaka sa mnom slaže, pa i profesori, ali kod nas je problem kada treba nešto otvoreno javno reći. Boli me laž. Ako se ne borimo za istinu, onda teško nama. Javljaju se sumnje da je mene, navodno, neko od profesora nagovorio. To nema veze. U pitanju je moj stav. Moj govor je izraz revolta i želje da se kaže istina, da se ljudi nad njom zamisle i da se vrati stari sjaj gimnaziji kao instituciji", dodala je ona.
 
Buduća studentkinja književnosti ističe da je sistem vrednosti poremećen u celom društvu, da se ta pojava ispoljava i u obrazovanju i da ono sve više zakazuje. Posebno joj smetaju konformizam i poltronstvo.
 
"Bitnije je da se borimo za svoja prava nego da budemo srećni ako nas ostave na miru. Sve više ćutimo, trpimo i strahujemo zbog mogućih posledica. Pazimo da se nekom ne zamerimo, a svoje ideale ostavljamo sa strane. Svojih pet minuta sam iskoristila da stanem iza svojih ideala", zaključuje Jovana Todorović.
  • Marko

    05.07.2016 13:37
    kriticko misljenje
    Mi malo stariji secamo se devedesetih kada je svako saopstavanje istine ili kriticko misljenje od vlasi ali i od vecine gradjana,osudjivano kao izdaja
    .Lazi i hvalospevi doveli su nas do ovog gde smo sada. U ovom drustvu laznog morala kritika se ne prihvata,ona se smatra neprijateljskom ma koliko bila dobronamerna.To je karakteristika nezrelog drustva,koje ne moze napredovati sve dok ne uspostavi sistem vrednosti u kojem ce ceniti kriticko misljenje, a ne poltronstvo i laz kao sto je to sada.
    Zato svaka cast ovoj hrabroj devojci koja moze da sluzi za primer i starim i mladim.
  • Posmatrač

    04.07.2016 15:15
    KOSTA TRIFKOVIĆ
    U Kostinoj školi godinama su poklanjane ocene čak i na odeljenskom veću "dobroj"deci "dobrih" roditelja,(stalno isti u pitanju-proverite) dok su "neposlušna" deca realno ili strožije ocenjivana.
    Na testu se pokazalo da neka od "neposlušne" dece imaju veće realno znanje od "dobre" i "vredne" dece kojima su poklanjane ocene za "trud", a ne za znanje.
    Koga je hteo da progura, ze njega je Spasojević na vreme urgirao i obezbedio dobre ocene i par diploma i pohvala pride, makar za najbolje izradjenu krpenu lutku, osvojeno prvo mesto u mesnoj zajednici ili iz lepog pisanja.....
    A eventualni uspeh ili postignuće bilo koje vrste "neposlušnih" se ignorisao, obesmišljavao ili prećutao.....
  • Kosta

    04.07.2016 13:24
    Saša
    A što bi direktor bilo koje škole "pomagao" deci kojima je ocena bila 3-4 da fenomenalno urade kontrolni i posredovao kod kolega u tom smislu?Jednostavnije bi bilo da im je poklonio ocene kao recimo Vašem "vukovcu" koje je stalno imalo 5.
    A kad treba uraditi test- ne može, nema znanja, izmišljaj opravdanje......
    U "Kosta Trifković" naprotiv, godinama su poklanjane ocene omiljenoj deci "za trud" a neomiljena uradila test u skladu sa svojim znanjem. Jel Vam krivo? Ko zna zna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.