Subotica: Matija Bećković počasni građanin

Književnik i akademik Matija Bećković postaće počasni građanin Subotice, odlučila je danas Skupština tog grada.
Predstavnici opozicije tvrde da Bećković ne zaslužuje ovo priznanje, bar po pravilniku na osnovu kojeg se dodeljuje, što je vladajuća većina odbacila tvrdnjom da je Bećković zadužio ne samo Suboticu već i celu zemlju, prenosi RTV. 
 
Opozicija naglašava da se priznanje može dodeliti osobi koja je svojim delima doprinela podizanju ugledu grada, što po njima kod Bećkovića nije slučaj. Predsednik komisije za dodelu priznanja Tomislav Žigmanov glasao je protiv ove odluke i najavio da će podneti ostavku.
 
"Vi u njegovom delovanju ne možete iščitati ni jedan trag, ni jedan gest koji je afirmisao grad Suboticu, da je bila u fokusu njegovog interesa – bilo književnog, bilo političkog. U tom smislu, postoji formalni nedostatak, kriterijum, ono što opredeljuje kandidaturu Matije Bećkovića da postane počasni građanin", rekao je Žigmanov.
 
Odluka je usvojena glasovima odbornika vladajućih Saveza vojvođanskih Mađara i Srpske napredne stranke, kao i pojedinih odbornika opozicije. Odbornici pozicije smatraju da je Bećković svojim delima afirmisao ne samo Suboticu već i celu zemlju, te da je zbog toga zaslužio ovu titulu.
 
"Ovde se ne radi o tome da li je neko u duhu i slovu pojedinih odredbi pravlinika u potpunosti ispoštovao šta se u tom pravilniku u ovom momentu nalazi, nego da li je zaista svojim stvaralaštvom i radom zaslužio da bude laureat", navodi Aleksandar Grubor, odbornik SNS u Skupštini grada.
 
Matiji Bećkoviću priznanje će biti dodeljeno 1. septembra, na Dan grada, kada će biti uručena i priznanja "Pro Urbe". To priznanje, današnjom odlukom skupštine, poneće Živorad Đurić, dr Kata Dulić i Livija Biro.
  • Grgolj

    13.07.2016 17:36
    Dotičnu vest (o počasti ukazanoj M.B.-ću) trebalo je objaviti u crnoj hronici.
  • Petar II

    13.07.2016 06:37
    Treba ga proglasiti za pocasnog gradjanina Srbije i osloboditi gradove blamaze kakva je ova sa Suboticom.
  • Kaya

    13.07.2016 00:08
    Samo u Srbiji je moguće da čovek ne doprinese ničemu pozitivnom i da bude toliko slavljen i uvažavam kao Matija Bećković.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.