Vrbas: Prečistač vode spreman tek za probe

Posle pet godina gradnje, tokom kojih su više puta preskakani rokovi za završetak posla, konačno će početi "mokre probe" u centralnom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Vrbasu.
Postrojenje, čiju je izgradnju finansirala EU sa 15 miliona evra, prerađivaće sve sanitarne i industrijske vode iz vrbaske i susedne kulske opštine, koje su dosad ispuštane u Veliki bački kanal. Cilj je da se VBK, koji je na deonici Crvenka-Kula-Vrbas, dugoj 18,5 kilometara, najcrnja ekološka tačka u Evropi, zaštiti od daljeg zagađivanja.
 
Mokre probe će krenuti u avgustu, u delu CPPOV, označenom kao linija voda, koji je trebalo da bude pušten u pogon 2013. godine. U jedinici za primenu projekta izgradnje prečistača u Vrbasu kažu da su kašnjenje uzrokovali izvođači radova - francusko-srpski i grčko-srpski konzorcijum, koji su ugovorili poslove po niskim cenama, pa im se nije žurilo, jer su bili plaćeni po vremenu, a ne po učinku.
 
Pripreme za izvođenje mokrih proba obavljaju radnici JKP "Komunalac" i predstavnici Programa podrške razvoju infrastrukture lokalne samouprave (MISP).
 
"Da ne bi bilo zabune, to nije puštanje CPPOV u probni rad, nego samo testiranje postrojenja. Da bi ono počelo da funkcioniše potrebno je da bude završena i linija za neutralisanje mulja. Produkt linije voda je žitka masa, koja bi se bez dovršenog celog posla puštala u VBK, pa bi poduhvat izgubio smisao. Iz linije mulja izlaziće suva pogača, koja se može odlagati na deponiju ili koristiti kao sirovina za bioenerganu", napominje predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa Ratko Đurđevac.
 
On ističe da CPPOV neće skoro proraditi, čak ni kad se završi linija mulja i pokaže da je celo postrojenje u redu.
 
"CPPOV je projektovan za područje od 125.000 stanovnika, a za njegovo minimalno funkcionisanje potrebno je da se obezbedi najmanje 50 odsto iskorišćenosti kapaciteta. Zasad nema dovoljno vode da bi postrojenje i u najmanjem obimu radilo, jer nije izgrađena kanalizacija ni u jednom selu u vrbaskoj opštini. Postrojenje će proizvoditi ogromne troškove, što neće moći da bude pokriveno računima građana ako se oni masovno ne priključe na kanalizaciju", kaže Đurđevac.
 
Nedostaje šest miliona evra
 
Na centralni prečistač bi trebalo da se priključe sva naselja iz vrbaske opštine, a iz kulske - Kula i Crvenka. Za izgradnju kanalizacionih mreža i potisnog voda od Crvenke do Kule, što je planirano da bude završeno do iduće godine, kulska lokalna samouprava je podigla kredit od 2,44 miliona evra.
 
"Zasad imamo gotovu kanalizaciju u gradu Vrbasu, dok nam za sela nedostaje oko šest miliona evra. Ministarstvo poljoprivrede nam je obećalo polovinu sredstava", rekao je predsednik opštine Vrbas Milan Glušac.
  • Zivan

    19.07.2016 17:11
    Brojna su msljenja da je u pitanju uredjaj predimenzioniranpg kapaciteta, usled ccega rad nece biti isplativ, pa ce ga polako staviti van funkcije....
  • riba na suvom

    19.07.2016 12:30
    VBK = Černobil
    Zašto nisu napravili (projektovali/ugovorili, šta god) duplo manji prečistač vode koji bi radio optimalnim kapacitetom za ove dve opštine koje imaju između 70 i 80 hiljada stanovnika zajedno? Nisu svi priključeni na kanalizaciju a neće ni za 20 godina. Nego, EU finansira pa hajde da se bahatimo. To što neće raditi, jbg, nećemo više biti na vlasti. Pričao sam sa jednim inženjerom koji se razume u otpadne vode, i kaže da to neće ni raditi, jednostavno se ne isplati.
  • ex chapman

    19.07.2016 11:20
    2001
    moj tata sa lokalnim crngorcima i nekim norvežaninom što je trebao da preporuči svojoj vladi da bespovratno finansira projekat prerade otpadnih voda. nakon više sastanaka norvežanin ukapira da crnogorci neće da rade na projektu ako ne budu "podmazani". ne zanima ih to što će drugi sve da plati a opštini, vojvodini i narodu ostati čist begej. ne zanima ih ni to što im norvežanin u lice kaže da je ovo divlji istok i da neće više nikad ni pomislite nešto da rade sa nama, što im moj tata preti nekim "svojim ljudima u BG" (plaši meču rešetom; na svakog "njegovog" oni imaju 10 svojih). trebalo je manje od godinu dana od "velikih promena" 5. oktobra da celom civilizovanom svetu pokažemo svoje pravo lice. i onda su svi civilizovani okrenuli leđa ovom narodu a nahrupili su svi necivilizovani iz celog sveta da ovde sa našim divljacima prave gangsters' paradise. "nije sloba kriv,... mi smo g.na..."
    nedugo zatim moj tata otiš'o u zasluženu prevremenu a ja preko grane. ostala je samo fukara i raja...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina