Zrenjanin: Od solarnih panela puca zgrada Doma učenika

Solarna elektrana sa krova zgrade Doma učenika "Angelina Kojić Gina" u Zrenjaninu nije stigla ni da se zagreje, a već će biti demontirana.
Radnici jednog privatnog preduzeća počeli su demontažu solarnih panela sa ovog energetskog objekta, za čiju je izgradnju prošle godine izdvojeno 15 miliona dinara. Kapacitet elektrane bio je 56 kilovata, a prilikom puštanja u rad, tadašnji menadžment Doma pohvalio se da će imati višak struje. Plan je bio da se ona usmeri u sistem "Elektrodistribucije", a zarađeni novac potroši za gradnju novih alternativnih izvora energije, prvenstveno toplotnih pumpi. Novih 30 podignutih solarnih panela na krovu zgrade trebalo da je zaokruži sistem alternativnog izvora energije, koji "Angelina Kojić Gina" razvija još od 2007. godine. 
 
Međutim, sve je dovedeno u pitanje jesenas, neposredno po otpočinjanju rada elektrane, a dolaskom novog v. d. direktora Vladimira Vasiljeva. Iako su se oštećenja na tavanskim gredama pojedinih soba primećivali i tokom 2014. godine, to nije zabrinjavalo menadžment Doma, pa je konstrukcija solarne elektrane težine oko 15 tona postavljena na krov, uz direktno oslanjanje na grede. Zbog novih promena na statici zgrade, odnosno zbog pucanja tavanice i nosećih zidova, direktor je obavestio građevinsku inspekciju i dobio preporuku da se obavi veštačenje zgrade.
 
"Demontaža solarnih panela radi se po posebno urađenom projektu i po nalogu građevinske inspekcije. Nakon demontaže, paneli će biti konzervirani, a dalja sudbina zavisiće od mnogo okolnosti. Nalaz veštaka govori da su oštećenja nastala usled nekvalitetnog projekta i nekvalitetno izvedenih radova, da je zgrada trajno oštećena, da postoji rizik po zdravlje i život dece i zaposlenih, i zato je naložena demontaža elektrane i sanacija zgrade, kao i zabrana upotrebe objekta. Ukoliko sudski veštak konstatuje da je skidanjem teških panela zgrada postala bezbedna za boravak, učenici će se u taj deo zgrade useliti. Ako to ne bude slučaj, radiće se sanacija, za šta je potreban novi projekat", istakao je Vasiljev.
 
O tome da li će se učiniti vratiti u Dom na početku nove školske godine, znaće se upravo nakon demontaže, za koju je izdvojeno 1,8 miliona dinara. Međutim, problemima ni tu nije kraj.
 
Naime, Institut "Mihajlo Pupin - automatika" iz Beograda, koji je postavio elektranu, zatražio je sudsko obustavljanje demontaže, zato što Dom kao investitor nije u potpunosti izmirio obaveze, odnosno ostao je dužan Institutu 3,5 miliona dinara.   U ovoj ustanovi su istakli da su oni sve radili po projektu koji im je dostavljen, te da ako nešto nije u redu, to nije njihova krivica. 
 
Kako saznaju "Novosti", zbog sumnje u postojanje krivičnih dela ugrožavanja opšte sigurnosti, nepropisno i nepravilno izvedenih građevinskih radova, Vladimir Vasiljev je ceo slučaj prijavio Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu, gde je započeta istraga u pretkrivičnom postupku.
  • antialkoholičar

    20.07.2016 15:22
    Evo Živana, mudrice, koji se u svaku temu razume. Moj Živane, neobnovljivi izvori energije
    će potrajati još cirka jedan vek, pa je sve pametne zemlje uhvatila manija izgradnje solarnih panela i vetrogeneratora. To što se kod nas u svaki projekat upletu mućke i fušerisanje, to je druga priča. Sama ideja je odlična i nadam se da će ih biti više u budućnosti.
  • srpska posla

    20.07.2016 11:07
    montiraj demontiraj strucnjaci
  • Zivan

    20.07.2016 10:25
    Tako je to kada se brzopleto povede za manijom izgradnje solarnih panela i vetrogeneratora...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".