Zrenjanin: Krivične prijave protiv šest direktora

Zbog nepravilnosti u korišćenju budžetskih sredstava, budžetska inspekcija Zrenjanina podnela je Prekršajnom sudu prijave protiv šest direktora i odgovornih lica.
Prijave su podnete protiv direktora Narodnog muzeja, Savremene galerije, Osnovne škole "Žarko Zrenjanin", Srednje tehničke i Srednje ekonomske škole "Jovan Trajković", te sekretara Mesne zajednice Klek.
 
Inspekcija je kod ovih budžetskih korisnika utvrdila 55 nepravilnosti. Osim prekršajnih prijava, protiv odgovornih predložene su i 42 mere za otklanjanje propusta u finansijskom poslovanju, navode "Novosti". 
 
Prema tvrdnjama inspektora, zajedničko za sve kontrolisane je da nisu vodili mnogo računa o obaveznom sprovođenju javnih nabavki, mobilnim telefonima se uglavnom služili po ličnom nahođenju, a zloupotrebljavali su i službena putovanja.
 
U Muzeju su isplaćivali putne troškove za dolazak na posao, a pritom nisu vodili evidenciju prisutnosti na poslu. Za službeno putovanje u Beč, radnik nije imao nalog, niti je podneo izveštaj s putovanja. Jubilarne nagrade dodeljene su bez odluke direktora. 
 
Iz nepoznatih razloga tolerisalo se kašnjenje u plaćanju kirije za izdavanje muzejskih lokala i u više navrata zaključivan je ugovor o reprogramu duga. Muzej je kataloge štampao kod pet dobavljača, iako pre toga nije sproveo javnu nabavku.
 
Isto se zamera i Savremenoj galeriji, koji su angažovali spoljne saradnike na poslovima pripremanja izložbi. Problem je u tome što je to posao koji po sistematizaciji treba da obavljaju zaposleni u Galeriji.
 
Takođe, Srednja tehnička i Ekonomska škola "Jovan Trajković", ugovorom o delu, spoljnim saradnicima ili čak zaposlenima u školi, plaćali su izradu rasporeda časova i pored toga što je to redovna delatnost škole.
 
U "Trajkoviću" plaćaju zaposlenima mobilne telefone bez pravnog osnova, a u Tehničkoj su angažovali advokata, koji je primao mesečni honorar od 30.000 dinara, bez pribavljanja više ponuda za zastupanje škole. 
 
U OŠ "Žarko Zrenjanin" inspektori su otkrili putne naloge za korišćenje sopstvenog vozila. Oni su tom prilikom utvrdili da je u istom danu izdat nalog, obavljeno putovanje, sačinjen obračun i isplaćena naknada, što je praktično nemoguće.
 
Direktor OŠ "Aleksandar Sabovljev" u Ečki sebi je izdavao naloge za korišćenje privatnog automobila u službene svrhe, mada to može da mu odobri samo predsednik školskog odbora. 
 
Ni u MZ Klek nisu baš bili revnosni kada je u pitanju trošenje budžetskih sredstava. Kako se ističe u izveštaju šefa službe za budžetsku inspekciju Veselina Milovanova, deo sredstava koje je grad preneo MZ potrošen je nenamenski, tačnije za isplatu plata i dodataka sekretaru i dvojici komunalnih radnika. 
 
Ovde su i novac za reprezentaciju potrošili na hranu. Klečanska MZ bez javne nabavke obavljala je i kupovinu goriva i građevinskog materijala, a nije vođena ni ispravna dokumentacija.
 
Inače, za direktore za koje Prekršajni sud utvrdi ogrešnje o Zakon o budžetskom sistemu, predviđene su kazne od 10.000 do dva miliona dinara.
  • Kova

    12.10.2022 08:02
    Mz Klek
    Mahinacije na sve strane.Prvo počnite od Mesne zajednice i pojedinaca i sve vam je jasno .Samo ako dodje prava inspekcija .
  • Zivan

    20.07.2016 18:19
    To su sitne prekrsaji, bec vecih konsekvenci po prekrsioce. Akcija je osmissljena tako da masi zamazze occi...
  • Vlada

    20.07.2016 13:57
    ---
    Krivične prijave će biti ili odbačene ili zabačene u neku duuuboku fijoku. Epilog ovoga - nikom ništa, tresla se gora, ni miš se nije rodio.
    Političari - BANDA!
    Sistem - KRIMINALAN!
    Narod - OVCE!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".