Zrenjanin: Rekonstrukcija sale pozorišta do 20. avgusta

Velika sala zrenjaninskog pozorišta, najstarija pozorišna sala u Srbiji, koja se po nalogu građevinske inspekcije ne koristi od maja, biće rekonstruisana do 20. avgusta, izjavila je pomoćnica direktora te ustanove Ivana Kukolj Solarov.

"Radove smo izvodili u dogovoru sa stručnjacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, sa Direkcijom za gradnju i uređenje grada Zrenjanina, skunuli smo kritičan deo ornamenta, i u toku je pravljenje gipsane replike ornamenta koji će biti vraćen, a svi radovi biće završeni do 20. avgusta", kazala je Solarov.

Predstave u Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" otkazane su sredinom maja zbog oštećenja velike sale, odnosno, zbog obrušavanja ornamentike iznad portala. Kako ne bi bila ugrožena bezbednost zaposlenih i publike, građevinska inspekcija naložila je da se velika sala ne koristi dok se ne uklone oštećenja.

Zrenjaninsko pozorište ima najstariju pozorišnu salu u Srbiji, izgrađena je 1839. godine kada je žitni magacin preuređen u pozorište, koje danas nosi ime čuvenog srpskog glumca romantizma Toše Jovanovića.

Značajno je da taj, preuređeni žitni magacin od dana kada je postao pozorište do danas nije menjao svrhu. Zgrada u kojoj se ona nalazi odlukom Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture 1972. proglašena je za kulturno dobro i stavljena pod zaštitu države u sklopu kulturno-istorijske celine Staro jezgro Zrenjanina koja je kategorisana kao kulturno dobro od velikog značaja.

  • Zivan

    26.07.2016 10:39
    Dobro je da se rekonstruisse pozorissna hala, ipak, za uspeh teatra mnogo je vazznije da visok stepen kreativnosti i nadahnuca narednih sezona ispolje reditelji, glumci, dramaturzi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina