Zrenjanin: Palata Daun godinama propada

Palata Daun u Zrenjaninu, poznatija kao staro krilo Robne kuće Beograd, godinama stoji zapuštena i bez namene.
Krovni pokrivač od biber crepa je sasvim dotrajao i propušta vodu na mnogim mestima, a sa fasade otpada malter. 
 
Prema pisanju "Danasa", ovaj objekat je i predmet spora. Naime, naslednici su 2014. godine pokrenuli spor protiv sadašnjeg vlasnika koji je u posed zgrade došao u postupku privatizacije. Pošto je palata predmet restitucije, čeka se ishod spora koji će utvrditi vlasništvo.
 
Stručnjaci konzervatori zrenjaninskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture već su pripremili spisak potrebnih radova, kako bi objekat bio vraćen u upotrebu. Prilikom budućih restauratorskih radova potrebno je da se uklone postojeća nadstrešnica i veliki stakleni izlozi, obnovi zid prizemlja i vrate originalni otvori za izloge i ulazna vrata. Sem toga, prema mišljenju stručnjaka, potrebno je izraditi drvene portale za lučne otvore prizemlja i aktivirati izloge iz Jevrejske ulice, tako da budu u funkciji. 
 
Palata Daun, projektovana 1882. godine, spada u spomenik kulture od velikog značaja. Ona predstavlja jednu od reprezentativnih građanskih kuća sa kraja 19. veka. Posle Drugog svetskog rata u njoj je bio "Narodni magazin", a od 1970. godine i Robna kuća Beograd.
 
"Osnova graditeljskih inspiracija nađena je u arhitekturi italijanske renesanse. To se vidi po jasnoj podeli fasadnog platna horizontalnim vencima i vertikalnim ispustima u vidu rizalita, kao i elementima fasadne dekoracije oko i između. Stilska dekoracija spoljašnosti zastupljena je i u unutrašnjosti, a naročita je pažnja usmerena na ulaz sa stepeništem iz Gimnazijske ulice", objašnjava istoričar umetnosti Bojan Kojičić.
 
Daunova palata u centru Zrenjanina zauzima preko hiljadu kvadratnih metara.
  • Zivan

    29.07.2016 11:52
    Ovde valja sto pre okonccaati sudski spor, kako bi se ressilo pitanje vlasnisstva. Potom na red dolazi pitanje naccina cuvanja spomeniccke kulture, ukljuccujuci i finansiranje. Palata je biser Becckereka...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".