Subotica: Polen ambrozije dostiže visoke koncentracije

Koncentracija polena ambrozije u vazduhu u Subotici raste od umerene ka visokoj, počevši od poslednje dekade jula, da bi u ovoj nedelji koncentracija bila čak četiri puta veća u odnosu na prethodnu nedelju.

Polen ambrozije u vazduhu ove nedelje dostigao je kritičnu tačku, što mogu da osete svi oni kod kojih ova biljka izaziva alergijske reakcije.

"Poslednji podaci pokazuju da je bilo 40 polenovih zrna po kubnom metru vazduha, to je jedna već umerena ka visokoj koncenttraciji, a očekivanja su da raste, pa će naredne nedelje sigurno dostići preko 100 polenovih zrna po kubnom metru vazduha, ukoliko ne bude obilnijih padavina. Maksimalne koncentracije smo oduvek merili u poslednjoj nedelji avgusta i u prvoj nedelji septembra kada je mereno i do 1000 polenovih zrna po kubnom metru vazduha", kaže Tatjana Škorić, biolog u Zavodu za javno zdravlje Subotica.

Kako piše TV Subotica, nepovoljna situacija u vezi s ambrozijom je što ona može da cveta i po 90 dana, a polen ovog korova na koji je alergično čak 10 odsto stanovništva, putuje i do 100 kilometara.

JKP "Čistoća i zelenilo" je započelo košenje javnih površina pod ambrozijom. Do kraja septembra, predviđeno je košenje korova u tri navrata, za šta je iz budžeta Grada izdvojeno 3 miliona dinara. U posao su aktivno uključene sve mesne zajednice, kako bi se olakšalo lociranje površina pod ovom korovskom biljkom.

Pored javnih površina, košenje ambrozije obavezno je i za vlasnike privatnih parcela. Nadležni prilikom utvrđivanja stanja na terenu upozore vlasnika parcele i daju mu rok od 3 do 5 dana da ambroziju ukloni, a u slučaju da se ogluši o upozorenje, Prekršajni sud izriče kaznu od 2.500 do 100.000 dinara. Međutim, problem sa košenjem se javlja na parcelama gde nije poznat vlasnik ili živi u inostranstvu.

Kako nadležni kažu, košenje ambrozije obavlja se redovno, prema urađenom planu, što za rezultat ima smanjenje broja parcela u gradu i poljoprivrednih površina pod ovom korovskom biljkom iz godine u godinu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".